Hertelling van stemmen voor Senaats- en gouverneurszetels in Florida

De Republikeinse kandidaten staan met een marge van minder dan een 0,5 procentpunt voor. Volgens Trump ‘proberen ze de verkiezingen te stelen’.

Ron DeSantis en zijn vrouw vieren de overwinning van de gouverneurszetel in Florida. De stemmen moeten echter herteld worden omdat het verschil te klein is.
Ron DeSantis en zijn vrouw vieren de overwinning van de gouverneurszetel in Florida. De stemmen moeten echter herteld worden omdat het verschil te klein is. Foto AP

De stemmen voor zowel de gouverneurszetel als een Senaatszetel tijdens de tussentijdse verkiezingen in Florida moeten opnieuw geteld worden. Dat heeft de secretary of state van de Amerikaanse staat Ken Detzner zaterdag bekend gemaakt, melden de persbureaus AP en Reuters. De kandidaten in Florida, een zogenoemde swing state, gaan nek aan nek met minder dan een 0,5 procentpunt verschil, waardoor een hertelling vereist is.

De Republikein Ron DeSantis, die avond al zijn overwinning vierde, heeft voor de gouverneurszetel vooralsnog ongeveer 33.700 stemmen meer dan de Democraat Andrew Gillum. Dat betekent zo’n 0,4 procentpunt verschil. De Republikein Rick Scott, momenteel gouverneur, heeft slechts 12.500 stemmen meer dan de zittende Democratische senator Bill Nelson en loopt daarmee maar 0,15 procentpunt voor. Donderdag om 15.00 uur (Amerikaanse tijd) volgen de definitieve uitslagen.

Lees ook: De almaar verder Verdeelde Staten van Amerika

Scott heeft gesuggereerd dat er mogelijk sprake is van fraude, Floridiaanse autoriteiten melden zaterdag dat daar geen aanwijzingen voor zijn. President Trump, die de afgelopen dagen herhaaldelijk zijn frustratie uitte over de onbesliste verkiezingen, zegt de de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. “Ze proberen de verkiezingen te stelen”, schreef hij kort na de bekendmaking op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Trying to STEAL two big elections in Florida! We are watching closely!

Verkiezing Bush

De situatie in Florida doet denken aan de presidentsverkiezingen van 2000. Het Amerikaans Hooggerechtshof besloot toen dat een hertelling van de stemmen in Florida niet nodig was, waardoor George W. Bush met slechts zo’n vijfhonderd stemmen verschil de staat en daarmee het presidentschap won van Al Gore.

Naast de verkiezingen in Florida is het dit jaar ook nog spannend in de verkiezingen voor het gouverneurschap van Georgia en een Senaatszetel in Arizona. In Georgia ligt huidig secretary of state Brian Kemp, een soort secretaris-generaal, met een krappe marge voor op Stacey Abrams. Zij hoopt de eerste vrouwelijke zwarte gouverneur van de Verenigde Staten te worden. De gematigde Democraat Kyrsten Sinema stond in Arizona in eerste instantie achter, maar heeft de afgelopen dagen de leiding genomen voor de Senaatszetel.

Hoewel de Democraten afgelopen week het Huis van Afgevaardigden terugwonnen, behielden Republikeinen hun meerderheid in de Senaat. Hoe groot die meerderheid uiteindelijk wordt, de conservatieve partij heeft momenteel een zeer krappe meerderheid van 51 zetels, is onder meer belangrijk voor aanstellingen van (hoge) rechters.