Heffing goederenvervoer

Vrachtverkeer gaat betalen voor gebruik Nederlandse snelwegen

Het kabinet heeft vrijdag op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de uitgangspunten voor de vrachtwagenheffing. Met de heffing gaat binnen- en buitenlands vrachtverkeer op z'n vroegst in 2023 voor het gebruik van de weg betalen. De inkomsten uit de heffing worden gebruikt voor een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtauto’s en voor innovatie en verduurzaming van het vrachtvervoer. De vrachtwagenheffing gaat gelden voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kg. Tractoren, bussen en motorrijtuigen met beperkte snelheid zullen worden uitgezonderd van de heffing Op sommige regionale en lokale wegen moeten vrachtwagens ook betalen, om te voorkomen dat chauffeurs uitwijken. (ANP)