Grote natuurbranden teisteren Californië: zeker negen doden

Zowel in het noorden van Californië als in het zuiden van de staat woeden hevige natuurbranden. Ongeveer 250.000 mensen zijn geëvacueerd.

Brandweerlieden bestijden het vuur in een appartementencomplex in Malibu, vrijdag.
Brandweerlieden bestijden het vuur in een appartementencomplex in Malibu, vrijdag. Foto Gene Blevins / Reuters

Zeker negen mensen zijn omgekomen en ongeveer 250.000 mensen zijn geëvacueerd wegens twee grote natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De doden zijn gevallen bij een grote bosbrand in het noorden van Californië die het stadje Paradise, een plaats van ruim 27.000 inwoners, grotendeels in de as heeft gelegd. Vijf van hen zijn dood aangetroffen in auto’s, op de vlucht voor het snel om zich heen grijpende vuur.

Lees ook: Tienduizenden op de vlucht voor bosbrand Californië

De brand, genaamd Camp Fire, wordt omschreven als de meest vernietigende brand in Californië in mintens een eeuw. Nadat een evacuatieorder was uitgevaardigd, werd het zo druk op de weg dat veel automobilisten hun voertuigen achterlieten en te voet op de vlucht sloegen.

Uitgebrande auto’s langs een weg in Paradise, in de Amerikaanse staat Californië op vrijdag. Foto Rich Pedroncelli / AP

Woolsey Fire

Ook in het zuiden van de staat woedt een grote brand rond Malibu, een welvarende plaats van 13.000 inwoners, onder wie een aantal Hollywoodsterren. Deze brand is uitgebroken nabij Thousand Oaks, de voorstad van Los Angeles waar een schutter woensdagavond twaalf mensen doodschoot in een bar.

De brand, die de naam Woolsey Fire heeft gekregen, is een snelweg overgestoken en woedt aan de kust in en rond Malibu, ten westen van Los Angeles. Tienduizenden mensen moesten hun huizen uit, onder wie sterren als de zangeres Lady Gaga, tv-ster Kim Kardashian en rapper Kanye West.

Lady Gaga schreef op Twitter dat ze “evenals vele anderen” in afwachting was of haar huis in vlammen zou opgaan:

Twitter avatar ladygaga Lady Gaga I am thinking so deeply for everyone who is suffering today from these abominable fires & grieving the loss of their homes or loved ones. I’m sitting here with many of you wondering if my home will burst into flames. All we can do is pray together & for each other. God Bless You.

Kim Kardashian zei dat het vuur het huis van haar en haar man Kanye West heeft geraakt, maar stelt dat zij en haar gezin veilig zijn. Ze dankte de brandweermannen voor hun moed en inzet:

Twitter avatar KimKardashian Kim Kardashian West I heard the flames have hit our property at our home in Hidden Hills but now are more contained and have stopped at the moment. It doesn’t seems like it is getting worse right now, I just pray the winds are in our favor. God is good. I’m just praying everyone is safe 🙏🏼

 

Twitter avatar KimKardashian Kim Kardashian West Fire Fighters, I love you and thank you for doing all that you can to keep us safe!

De noordelijke brand, die de plaats Paradise in hoog tempo verwoestte, groeide binnen een dag uit tot een oppervlakte van ongeveer 362 vierkante kilometer. Meer dan 6.700 gebouwen zijn afgebrand, voornamelijk woonhuizen.

Volgens de brandweer is de natuurbrand volledig uit de hand gelopen. “Er was geen sprake van bestrijding van het vuur”, zei Scott McLean van het Department of Forestry and Fire Protection. Brandweerlieden hebben zich geheel geconcentreerd op het redden van mensen, zei hij.

Trump geeft instanties die bossen beheren de schuld

De Amerikaanse president Donald Trump haalde zaterdag hard uit naar de instanties die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het bos. Hij dreigt op Twitter zelfs de federale steun voor het bosbeheer te staken als de situatie niet snel verbetert:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There is no reason for these massive, deadly and costly forest fires in California except that forest management is so poor. Billions of dollars are given each year, with so many lives lost, all because of gross mismanagement of the forests. Remedy now, or no more Fed payments!