Frans voetbal

Onderzoek naar illegale etnische registratie bij Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain heeft van 2013 tot dit jaar bij het scouten van jonge voetballers niet alleen hun talent, maar ook hun etnische afkomst laten meewegen. Scouts kregen de opdracht om op evaluatieformulieren aan te geven of spelers „Frans”, „Magrebijns”, „Zwart Afrikaans” of „Antilliaans” waren. Dat blijkt uit Football Leaks-documenten waaruit de webkrant Mediapart en het nieuwsprogramma ‘Envoyé Spécial’ citeren.

Het registreren van etniciteit is in Frankrijk niet alleen een groot taboe, maar ook strafbaar. Wie zich er schuldig aan maakt, riskeert vijf jaar cel en een boete van 300.000 euro.

De in januari vertrokken PSG-hoofdscout Marc Westerloppe zou van de directie de opdracht hebben gekregen om tot een „evenwicht in de gemengdheid” van de selectie te komen, blijkt uit een verslag van een explosieve vergadering van scouts begin 2014. Andere clubmedewerkers werpen op dat louter technische kwaliteiten een rol mogen spelen, maar Westerloppe houdt voet bij stuk. Aanleiding voor de discussie is diens afwijzing van de getalenteerde, in Ivoorkust geboren Yann Gboho.

Als algemeen directeur Jean-Claude Blanc van PSG later in 2014 geïnformeerd wordt over de ophef, laat hij intern weten dat Westerloppe in de notulen verkeerd geciteerd is. Daarmee is de zaak voor hem afgedaan. Maar de etnische registratie gaat gewoon door. Dat erkent PSG nu ook, nota bene bij monde van een ex-voorzitter van de organisatie SOS Racisme, die nu voor de PSG-stichting werkt. De club zegt dat het een individueel initiatief was waarvan de directie niet op de hoogte was.

Maar de Mensenrechtenliga (LICRA) en de Vertegenwoordigende raad voor Franse zwarte organisaties (CRAN) hebben aangifte gedaan wegens discriminatie. PSG zegt volgende week de resultaten van een intern onderzoek naar de affaire naar buiten te brengen. Ook het Franse Ministerie van Sport doet onderzoek.