Erdogan: geluidsopnames moord op Khashoggi gedeeld

Het is voor het eerst dat Turkije het bestaan van audiomateriaal van de moord erkent. De opnames zijn onder meer gedeeld met Saoedi-Arabië, de VS en Duitsland.

Het Saoedische consulaat in Istanbul, waar journalist Jamal Khashoggi begin oktober werd vermoord.
Het Saoedische consulaat in Istanbul, waar journalist Jamal Khashoggi begin oktober werd vermoord. Foto Ozan Kose/AFP

Turkije heeft geluidsopnames van de moord op journalist Jamal Khashoggi overhandigd aan verschillende bondgenoten en Saoedi-Arabië. Dat heeft de Turkse president Erdogan zaterdag gezegd tegen verslaggevers, meldt persbureau Reuters. De Saoedische dissident liep begin oktober het Saoedische consulaat in Istanbul binnen waar hij volgens Turkse onderzoekers direct werd vermoord en in stukken gezaagd.

Het audiomateriaal is verder gedeeld met de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Britannië - allemaal belangrijke NAVO-partners van Turkije. Het is voor het eerst dat Ankara officieel het bestaan van geluidsopnames erkent, eerder werd dit gemeld door verschillende media. Het is niet duidelijk hoe Turkije aan het audiomateriaal is gekomen, vermoedelijk werd het consulaat in het geheim afgeluisterd.

Lees ook: ‘Ik voelde me veilig in Istanbul, maar na de moord niet meer’

Volgens president Erdogan heeft Saoedi-Arabië “eerlijk gehandeld” in het onderzoek en openheid gegeven in wie verantwoordelijk is voor de moord. Turkse onderzoekers concludeerden kort na de verdwijning al dat een speciaal team van vijftien man was ingevlogen om Khashoggi om te leggen. Uit de opnames blijkt volgens Erdogan overduidelijk wie Khashoggi daadwerkelijk vermoord heeft.

Ankara wil uitlevering daders

Erdogan zei begin november nog dat “de hoogste niveaus” in Riad verantwoordelijk zijn voor de dood van Khashoggi, de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman noemde hij echter niet. Internationaal wordt gespeculeerd dat de kroonprins, die in korte tijd met harde hand de macht in Saoedi-Arabië naar zich toe heeft getrokken, de opdracht heeft gegeven. De journalist schreef in The Washington Post regelmatig kritische columns over Bin Salman.

Zowel de VS als Turkije houden de Saoedische kroonprins echter niet direct verantwoordelijk. Saoedi-Arabië bracht verschillende versies van de omstandigheden naar buiten, maar erkende uiteindelijk dat de journalist vermoord is. Dat zou op eigen initiatief zijn gebeurd. Ankara eist vooralsnog uitlevering van de in totaal achttien Saoediërs die vermoedelijk betrokken waren, om hen te kunnen vervolgen. Het gaat onder anderen om een aantal hooggeplaatste functionarissen dicht bij de kroonprins.

Lees ook: Verhoor liep uit de hand, is nu de uitleg