Dodental autobommen Mogadishu loopt op tot zeker 50

Veel van de ongeveer honderd gewonden zijn nog niet buiten levensgevaar.

Een gewonde wordt afgevoerd nadat meerdere autobommen tot ontploffing zijn gebracht in de Somalische hoofdstad Mogadishu.
Een gewonde wordt afgevoerd nadat meerdere autobommen tot ontploffing zijn gebracht in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Foto Abdirazak Hussein Farah / AFP

Het aantal mensen dat is omgekomen bij een aanslag met autobommen in de Somalische hoofdstad Mogadishu op vrijdagmiddag is opgelopen tot 53. Daarnaast zijn er nog ruim honderd gewonden, van wie sommigen in kritieke toestand verkeren. Dat meldt persbureau AP.

Eerst werden drie autobommen tot ontploffing gebracht rondom het luxe Sahafi Hotel, dat tegenover een politiebureau aan een drukke straat ligt. Vier gewapende militanten probeerden vervolgens via de opening die door de explosie in de muur van het hotel was geslagen binnen te dringen, maar werden daarbij door beveiligers doodgeschoten.

Lees ook: Acht vragen na de grote aanslag in Mogadishu

Een vierde autobom ontplofte zodra de hulpdiensten waren gearriveerd om de gewonden te verzorgen en naar het ziekenhuis te brengen. Onder de doden is de eigenaar van het Sahafi Hotel, wiens vader al in 2015 bij een aanslag op het hotel is omgekomen, verklaarde een lokale politiechef. Hij vreest dat het dodental nog verder zal oplopen omdat veel mensen zwaargewond zijn geraakt.

De bomaanslag is opgeëist door de radicaal-islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

Al-Shabaab

Het is niet voor het eerst dat Al-Shabaab - Arabisch voor ‘De Jeugd’ - een aanslag pleegt in Somalië. Afgelopen juli kwamen er nog negen mensen om het leven bij een aanslag van de aan Al-Qaeda gelieerde groep op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mogadishu.

In oktober vorig jaar kwamen er meer dan vijfhonderd mensen om nadat een vrachtwagen vol explosieven tot ontploffing was gebracht, volgens de regering ook door Al-Shabaab. Dit was de grootste terreurdaad ooit op het Afrikaanse continent.