Recensie

Recensie

‘Bruegel’: tovenarij van 450 jaar geleden

Foto Helmut Newton

Nog nooit is zo’n groot aantal werken van Pieter Bruegel de Oudere bijeengebracht, en het zal er waarschijnlijk ook nooit meer van komen. Van de 40 schilderijen die nog van Bruegel bestaan, zijn er liefst 30 in Wenen te zien. Van de 60 tekeningen en 80 etsen die er nog zijn, is ongeveer de helft te zien. De Toren van Babel uit museum Boijmans Van Beuningen hangt nu naast zijn veel grotere broer. Verdwaal tussen het architectonische gewemel, ontdek details die zo typisch voor Bruegel zijn: een rietboerderij op de ommegang van de toren in Wenen, de was die te drogen hangt, terwijl boven de wolken de bouwkranen nog takelen. Tovenarij van 450 jaar geleden.

Tentoonstelling
Bruegel. T/m 13 jan in Kunsthistorisches Museum, Wenen. bruegel2018.at

●●●●●