Brieven

Brieven 10/11/2018

Wetenschap

De e-fiets blijft

Wetenschapsredacteur Karel Knip schrijft in de rubriek Alledaagse Wetenschap over e-fietsen (Elektrisch, hip en gevaarlijk. Kan dat zomaar?, 2/11) en bedient zich daarbij van drogredenen. Het gros van de e-fietsen bereikt geen „idiote snelheid”, maar gaat ongeveer 25-30 km/u: minder hard dan een beetje racefietser en zéker minder hard dan de gemiddelde snorfiets, al dan niet opgevoerd, die al jaren op het fietspad rijdt. Alleen pedelecs (ongeveer 3 procent van het totaal aantal e-fietsen) gaan net zo hard als een brommer, maar zij mogen niet meer op het fietspad.

Ook in de krant te lezen: het fileprobleem wordt alleen maar erger. Er valt niet tegen op te asfalteren. Iedere extra e-fietser is dus potentieel een auto minder op de weg. Een e-fiets is, gezien het feit dat de bestuurder zelf een belangrijk deel van het vermogen levert en zijn geringere massa, minder milieubelastend dan welk voertuig met verbrandingsmotor ook.

Natuurlijk is de openbare weg geen vrijplaats, maar in plaats van indirect te wijzen naar de overheid om met een oplossing te komen die vooral aan zijn eigen wensen voldoet, zou Knip er beter aan doen zelf constructieve ideeën voor mogelijke oplossingen aan te dragen. Hubs voor e-fietsen bij stations, P+R parkeerplaatsen, aparte rijstroken voor e-fietsen en pedelecs… De e-fiets is een succes. Zaniken over dat ze nu nog worden opgeladen met grijze stroom houdt dat echt niet tegen: dat is een drogreden waarvoor geen plaats zou mogen zijn in het katern Wetenschap.

Ombudsman

Vervuilende cruise

Wat een teleurstellende reactie van de anders zo vlijmscherpe ombudsman Sjoerd de Jong (Op de NRC-cruise; hoe consequent moet een krant zijn?, 3/11).

Op een kritische column in dagblad Trouw over een milieuvervuilende Middellandse Zee-cruise van NRC, waar De Jong zelf ook aan deelnam, antwoordt hij dat je „jezelf incidenteel een zonde (kunt) toestaan”. Zodra hij over zijn eigen gedrag moet oordelen, blijkt hij dus plots poeslief.

Wordt het gedogen van een ‘incidentele zonde’ de nieuwe norm voor zijn beoordelingen? Dat belooft wat.

Verder lijkt het me niet zo’n klus voor een fact-checkende redacteur om voortaan vooraf een milieu-effect-rapportage te maken van de lezersaanbiedingen van de eigen krant.

Energie

Ga isoleren

De vraag ‘Gaat op windstille dagen het licht uit?’, in het stuk Waar komt onze stroom vandaan in 2030? (3/11), is irrelevant. Vanaf 2030 gebruiken we nog maar weinig energie voor ons licht. Enerzijds omdat een groeiend deel van onze stroom dan wordt gebruikt voor ruimteverwarming en het opladen van elektrische auto’s, anderzijds omdat tegen die tijd alle gloei-, spaar- en tl-lampen zijn vervangen door ledverlichting. En waarom gaat alle aandacht naar de productiekant van energie? De beheersing van de vraag is minstens zo belangrijk. Laten we onze huizen en kantoren isoleren. Er bestaan al zogenaamde passiefhuizen; woningen die nauwelijks energie vragen om warm te blijven. Deze woningen worden omgeven door bijna een halve meter isolatie, hoog-rendement isolatieglas en warmte-terug-winning uit ventilatie. Isolatie blijft het belangrijkste en dat kan heel simpel, met een soort piepschuim. Is simpel aan te brengen, relatief goedkoop en gaat generaties mee. Maar misschien is dat nu juist de reden dat alle aandacht naar oplossingen als windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s gaat. Aan goedkope energieoplossingen wordt niets verdiend.

Kernenergie (1)

Ja, graag en snel

Langzaam wordt het duidelijk dat kernenergie een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de CO2-reductie. Het zal echter nog decennia duren om een centrale te bouwen. Is er een alternatief? Ja! In Duitsland worden kerncentrales gesloten. En in Lingen, vlak over de Nederlandse grens bij Emmen, staat een van de modernste Duitse centrales, Waarom maakt Nederland geen deal met Duitsland om die centrale voor, zeg 25 jaar, voor het Nederlandse net te laten produceren? En benut die tijd om in de Eemshaven een nieuw type kernreactor te ontwikkelen: de ‘gesmolten-zout reactor’, ook wel Thorium-reactor genoemd. Die centrales zijn inherent veilig, kennen nauwelijks een proliferatieprobleem, zijn efficiënter dan de huidige kerncentrales en produceren beduidend minder langlevend afval. Koppel een dergelijke reactor aan waterstofproductie ten tijde van overproductie van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens. In de huidige plannen wordt overwogen een zoutcaverne bij Veendam geschikt te maken voor waterstofopslag.

Kortom: Kernenergie: ja, graag en snel.

Kernenergie (2)

Kabouterplannen

Kunnen we nu eens niet emotioneel maar rationeel over kernenergie overleggen? Want het is te gek voor woorden dat minister Wiebes (Economische Zaken & Klimaat, VVD) kernenergie niet wil meenemen in het nationale energie-overleg. Leer van bestaande installaties elders, bijvoorbeeld in Californië en Frankrijk. Analyseer de regels rond deze centrales op zin en onzin. Zet de centrale op een plek waar er zo weinig mogelijk mensen in de rook zitten en op geologisch rustige grond. Beveilig hem tegen domme mensen, slecht weer, hoog water, vliegtuigen en terroristen. Moet te doen zijn, want met de huidige kabouterplannen komt u uiteindelijk in het donker te zitten.

Advertorial

Chinese muur

Reeds twee keer is er in NRC een politiek getinte advertorial namens een gremium van de Chinese Volksrepubliek geplaatst. Is dat gewenst? Volgens NRC staat er een Chinese muur tussen redactie en commercie. Maar als NRC het advertentiebeleid niet wil politiseren, doet zij er goed aan een paard van Troje vermomd als advertorial buiten de deur te houden. Het risico van ‘collateral damage’ inzake journalistieke integriteit is te groot. Plaatsing schept al gauw een ongewenst precedent.

Correcties & aanvullingen

Wound-ex

In Jaren procederen over topmedicijn (30/10, p. 8) staat dat er een beslag ligt van de Radboud Universiteit op het bedrijf Wound-ex. Dit is onjuist. Wound-ex heeft beslag gelegd op materialen die aanwezig zouden moeten zijn bij de Radboud Universiteit.