‘Bijna helft Nederlanders voor nieuwe kerncentrales’

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. 56 procent van de Nederlanders denkt dat kerncentrales tegenwoordig veilig zijn.

De kerncentrale van Borssele.
De kerncentrale van Borssele. Foto Marcel Antonisse / ANP

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking steunt de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond dat werd uitgevoerd op verzoek van het AD. Op de vraag “Bent u ervoor dat in Nederland nieuwe kerncentrales worden gebouwd?” antwoordde 46 procent positief en 40 procent negatief.

De overige 14 procent van de ondervraagden had geen mening. 56 procent zei te geloven dat kerncentrales anno 2018 veilig zijn, 34 procent denkt juist van niet. Toen De Hond in 2006 onderzoek deed naar draagvlak voor de bouw van nieuwe kerncentrales was 40 procent nog voor en 50 procent tegen.

Lees ook: Nucleair is weer terug op de agenda

De Hond keek ook naar stemvoorkeuren bij de ondervraagden. Van mensen die vorig jaar VVD stemden was 71 voor het bouwen van nieuwe kerncentrales. Onder CDA-stemmers was dat 59 procent, onder D66-aanhangers 50 procent. Bij de GroenLinks-achterban is 31 procent positief, dat is bij PvdA’ers 15 procent. De meeste voorstanders zijn te vinden bij Forum voor Democratie-stemmers: 78 procent.

Dijkhoff

Kernenergie staat sinds een week weer op de agenda in de Nederlandse politiek. VVD-lijsttrekker Klaas Dijkhoff stelde in een uitzending van Nieuwsuur dat de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord onhaalbaar zijn zonder de bouw van nieuwe kerncentrales. Hoewel een kleine meerderheid in de Kamer voor nieuwe centrales lijkt te zijn, is onzeker of de bouw hiervan binnen deze kabinetsperiode al van start kan kaan. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn namelijk tegen. Ook grote energiebedrijven zijn kritisch.

De enige kerncentrale waarmee energie wordt opgewekt in Nederland staat in het Zeeuwse Borssele. De energiecentrale zorgt voor drie procent van de totale elektriciteitsproductie. De aandeelhouders, de provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten, willen de centrale van de hand doen. Dit omdat ‘Borssele’ door de lage energieprijzen al twee jaar verlies draait.