Amber Alert spant zaak aan tegen politie om aanbesteding

De dienst vreest dat door de aanbesteding de opsporing van vermiste kinderen in gevaar kan komen.

Een telefoon met het Amber Alert voor de zeven maanden oude baby Hanah, dat eerder dit jaar werd uitgegeven.
Een telefoon met het Amber Alert voor de zeven maanden oude baby Hanah, dat eerder dit jaar werd uitgegeven. Foto Rob Engelaar / ANP

Ambert Alert heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nationale Politie, die van plan is het alarm voor vermiste kinderen te gaan aanbesteden. Dat meldt Amber Alert zaterdag. De dienst vreest dat hierdoor de opsporing van vermiste kinderen in gevaar kan komen.

Oprichter Frank Hoen schrijft dat de zaak vooral bedoeld is om te onderzoeken of de politie bij de aanbesteding wel de nodige zorgvuldigheid in acht neemt. “Het zou slecht zijn, of nee, echt onacceptabel, als vermiste kinderen straks niet meer gevonden worden door een onzorgvuldig besluit van de politie in deze kwestie”, aldus Hoen.

Lees ook: Wanneer maakt de politie gebruik van het Amber Alert?

Hij maakt zich onder meer zorgen over of de huidige samenwerking met Amber Alerts in andere landen even soepel blijft verlopen na de aanbesteding. De zeven maanden oude baby Hannah die in februari verdween uit Eersel kon door een internationale samenwerking later worden teruggevonden in Duitsland.

Verplicht

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) is positief over de dienst, maar zegt dat Europese aanbesteding nu eenmaal verplicht is. Dat komt omdat de overheid elk jaar 1 miljoen euro betaalt om Amber Alert in de lucht te houden.

Sinds Amber Alert in 2008 werd opgericht is de dienst al meer dan duizend keer ingezet voor de opsporing van een vermist kind. Met de oproepen kunnen circa 12 miljoen mensen worden bereikt. In 94 procent van de gevallen werd het kind teruggevonden.

De zaak dient op 23 november in Roermond.