Zware beroepen Kabinet bereid tot lagere boete op vroegpensioen

Het moet makkelijker worden om oudere werknemers eerder met pensioen te laten gaan. Het kabinet staat open voor een forse verlaging van de boete die nu nog geldt voor vroegpensioen.

Minister Wouter Koolmees (D66) arriveert op het Binnenhof.
Minister Wouter Koolmees (D66) arriveert op het Binnenhof. Foto ANP

Het kabinet is bereid de boete op regelingen voor vroegpensioen fors te verlagen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) hoopt de vakbonden zo te bewegen tot medewerking aan een pensioenakkoord. Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen na berichtgeving in de Volkskrant.

Door deze boete is het voor werkgevers duur om een werknemer vervroegd met pensioen te sturen. Werkgevers moeten een heffing betalen over het bedrag dat zo’n vroeg pensionerende werknemer bij zijn vertrek meekrijgt. Deze ‘RVU-heffing’ bedraagt 52 procent.

De boete is ingevoerd om vroegpensioen te ontmoedigen en zo ouderen langer aan het werk te houden. De vakbonden vinden die heffing oneerlijk, vooral voor mensen met een zwaar beroep. Werkgevers hebben soms begrip voor zulke werknemers, maar laten zich door de boete weerhouden een vertrekregeling te treffen.

FNV, de grootste vakbond, zei vrijdag in reactie dat de boete niet verlaagd, maar volledig afgeschaft moet worden. „Als die boete naar beneden zou gaan, is het nog steeds een boete”, aldus pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga op Radio 1.

In grote lijnen zijn kabinet, werkgevers en vakbonden het eens over het nieuwe aanvullende pensioen, waar werknemers voor sparen bovenop het ‘basispensioen’, de AOW-uitkering.

‘Stevige gesprekken nodig’

Pensioenfondsen zullen niet langer een toekomstige pensioenuitkering toezeggen. Sinds de crisis is gebleken dat die toezeggingen moeilijk waar te maken zijn. Straks wordt slechts een ‘ambitie’ afgesproken.

De pensioenen gaan ook sterker meebewegen met de beleggingsresultaten van pensioenfondsen. Als de beleggingsresultaten goed zijn, worden de pensioenen sneller verhoogd. Als ze slecht zijn, wordt eerder gekort.

Tussen de onderhandelaars over een toekomstig pensioenakkoord zijn nog wel een paar belangrijke twistpunten. Zo eisen de vakbonden ook soepeler rekenregels om te bepalen hoe snel pensioenen verhoogd mogen worden. Het kabinet liet eerder weten niet aan die regels te willen tornen, omdat dit nadelig zou zijn voor jongeren. Volgens betrokkenen is op dit punt nog geen compromis bereikt.

„Ik zie dat er op een heleboel punten nog stevige gesprekken nodig zijn”, zei ook FNV’er Elzinga vrijdag.

Werkgevers en vakbonden praten al meer dan vier jaar over een nieuw soort pensioen. Sinds vorige maand praat ook minister Koolmees mee.

Eerder werd al bekend dat het kabinet ook bereid is tot een andere concessie aan de bonden. De AOW-leeftijd mag langzamer stijgen naar 67 jaar. Die leeftijd zou dan niet in 2021, maar pas een paar jaar later bereikt worden.

Lees ook: Al jaren is er onenigheid over de rekenrente. Wat zijn de voor- en nadelen van een hogere rekenrente?