Zorgpremie CZ stijgt met 8,55 euro

De maandelijkse premie van de basisverzekering komt daarmee uit op 124,80 euro. De stijging is minder groot dan waar het kabinet rekening mee hield.

CZ verhoogt de maandelijkse zorgpremie.
CZ verhoogt de maandelijkse zorgpremie. Foto Bas Czerwinski / ANP

De premie van CZ, met zo’n 3,5 miljoen verzekerden een van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, stijgt met 8,55 euro per maand. De maandelijkse premie van de basisverzekering komt daarmee uit op 124,80 euro, meldt CZ, een stijging van 7,4 procent ten opzichte van de premie van dit jaar. Dat is echter minder dan de stijging van 10 euro per maand waar het kabinet rekening mee hield.

Als naar de werkelijke kosten was gekeken, dan was de premie hoger uitgevallen, meldt CZ. “Door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt.” De verzekeraar maakt zich zorgen over de stijgende zorgkosten in Nederland. Volgens de verzekeraar neemt “de mogelijkheid om reserves in te zetten af”. “Het moment dat CZ een kostendekkende premie moet aanbieden komt dichterbij”, aldus de verzekeraar.

Lees ook: DSW verhoogt zorgpremie, maar minder dan verwacht

Andere verzekeringen

Donderdag maakte ook verzekeraar Nationale-Nederlanden bekend de basisverzekering met 9,02 euro omhoog te doen, een stijging van 7,5 procent. De premie van NN komt op 128,60 euro per maand. De stijging valt mee ten opzichte van de verwachtingen van het kabinet, omdat de zorgkosten dit jaar minder hard stijgen dan het ministerie van Volksgezondheid berekend heeft.

Ook Ohra heeft de nieuwe maandpremie bekendgemaakt. Die komt uit op 116,30 euro, een stijging van 8,34 euro, ofwel 7,7 procent. DSW maakte zoals ieder jaar in september als eerste de nieuwe premie bekend. Het maandbedrag gaat met 4,50 euro omhoog tot 112 euro. Achmea, VGZ en Menzis, de andere drie grote zorgverzekeraars, moeten hun nieuwe premie nog bekendmaken.