Ruim twintig doden door autobommen in Mogadishu

De bommen ontploften nabij een luxe hotel en in de buurt van een politiebureau in de Somalische hoofdstad.

Een rookpluim over Mogadishu, vlak nadat in de Somalische hoofdstad op vrijdagmiddag meerdere autobommen ontploft waren.
Een rookpluim over Mogadishu, vlak nadat in de Somalische hoofdstad op vrijdagmiddag meerdere autobommen ontploft waren. Foto Feisal Omar/Reuters

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vrijdagmiddag zeker 22 doden gevallen toen een aantal autobommen ontplofte. Dat gebeurde bij een hotel in het centrum van de stad, meldt persbureau Reuters.

Op sociale media zijn verschillende filmpjes en foto’s geplaatst waarop de explosies te zien zijn, van in totaal drie autobommen. Mensen die op het moment van de aanslagen in de buurt waren, schrijven in Twitterberichten dat er ook “aanhoudende geweerschoten” te horen waren.

Somalische politie in actie

Tegen Reuters zegt de lokale politiechef dat het gaat om zelfmoordaanslagen. De ontploffingen vonden plaats aan de drukke straat KM4, voor de deur van het luxe Sahafi hotel. Daar tegenover ligt ook het hoofdbureau van de Somalische politie in Mogadishu. Volgens een woordvoerder van de autoriteiten reageerden politiemensen direct nadat de eerste twee bommen ontploften, door het vuur te openen richting de plek waar de auto’s stonden. Agenten en beveiligingsbeambten zouden vier aanvallers, die probeerden het hotel binnen te dringen, hebben doordgeschoten.

Zo’n twintig minuten later ontplofte een derde auto, net toen politie- en hulpdiensten op de locatie arriveerden. Die derde autobom is ook door de autorititeiten bevestigd, ooggetuigen zeggen dat die bom in een tuk-tuk verborgen lag. “De dodelijke slachtoffers zaten in het openbaar vervoer toen de aanslag plaatsvond. Het dodental zal nog zeker oplopen”, aldus de politiewoordvoerder.

Enkele uren na de aanslag heeft de radicaal-islamitische terreurgroep Al-Shabaab de actie officieel opgeëist. Tegen persdienst Reuters zegt een woordvoerder van die organisatie dat het hotel het “uitgelezen doelwit” was van de zelfmoordaanslagen: “Er verblijven daar altijd hooggeplaatste functionarissen en medewerkers van de veiligheidsdiensten.”

Eén jaar na zwaarste aanslag

Al-Shabaab eiste niet officieel de aanslagen van oktober 2017 op, maar veel wijst erop dat de groepering verantwoordelijk was.

De Somalische hoofdstad werd vorig jaar oktober getroffen door de dodelijkste aanslag ooit op het Afrikaanse continent. Pas twee maanden later werd, na onderzoek door een speciaal daarvoor aangestelde commissie, duidelijk hoeveel mensen omkwamen toen een vrachtwagen en een bestelauto vol explosieven ontploften: ruim vijfhonderd. De coördinator van de dubbele aanslag kreeg in februari van dit jaar de doodstraf.

De drukke straat KM4 in Mogadishu, waar vrijdag meerdere autobommen ontploften. Foto Feisal Omar/Reuters