Voorzitter KV Mechelen stapt op na voetbalschandaal

De Belgische voetbalclub ligt onder vuur in een groot onderzoek naar matchfixing en fraude. Johan Timmermans is zelf geen verdachte.

Mechelen-voorzitter Johan Timmermans op 11 oktober, kort nadat de Belgische justitie bekendmaakt dat KV Mechelen onderzocht wordt wegens fraude en matchfixing.
Mechelen-voorzitter Johan Timmermans op 11 oktober, kort nadat de Belgische justitie bekendmaakt dat KV Mechelen onderzocht wordt wegens fraude en matchfixing. Foto Jasper Jacobs / Belga Photo

Johan Timmermans is opgestapt als voorzitter van de in opspraak geraakte voetbalclub KV Mechelen. Donderdagavond liet Timmermans aan de raad van bestuur weten dat hij uit eigen beweging zijn functie neerlegt. Het belang van de club gaat daarbij voorop volgens de 61-jarige Belg, die zelf niet als verdachte wordt gezien.

Lees ook: Hoe een voetbalmakelaar de val van KV Mechelen wilde voorkomen

In het grote onderzoek naar matchfixing raakte KV Mechelen meermalen in opspraak. De Belgische politie pakte 28 verdachten op, onder wie een aantal bestuurders van KV Mechelen. Het schandaal draait om twee spelersmakelaars die geprobeerd zouden hebben om KV Mechelen voor degradatie te behoeden. Een van hen, Dejan Veljkovic, zou scheidsrechters beloond hebben met dure cadeaus.

Scheidend voorzitter Timmermans behoort niet tot de verdachten, maar werd wel door de politie gehoord. Naar eigen zeggen was dit voor hem de reden om op te stappen. “Ik stel vast dat louter het feit dat ik voorzitter ben en een gesprek had met de politie, voor onrust en een gebrek aan sereniteit zorgt. (…) Ik wil dan ook een stap opzij zetten, want voor mij primeert altijd het belang van KV Mechelen, haar spelers en haar fans.”

Timmermans bekleedde de rol van voorzitter sinds 2003, het jaar waarin KV Mechelen in grote financiële problemen raakte en met hulp van supporters van een faillissement werd gered. Onder Timmermans’ voorzitterschap werd er in het Mechelse stadion Achter de Kazerne weer sportief succes geboekt: KV Mechelen keerde terug naar de hoogste Belgische voetbalcompetitie, waaruit het dit jaar overigens degradeerde.

Correspondent Anouk van Kampen bezocht de eerste wedstrijd nadat het corruptieschandaal bij KVM aan het licht kwam: Het kolkt weer in het stadion van KV Mechelen