120 uur taakstraf voor meeste snelwegblokkeerders A7

Groot deel van de groep snelwegblokkeerders is tot 120 uur taakstraf veroordeeld. Initiatiefnemer Jenny Douwes krijgt 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Voorstanders van Zwarte Piet bij de inhoudelijke behandeling in de rechtbank van Leeuwarden, vorige maand.
Voorstanders van Zwarte Piet bij de inhoudelijke behandeling in de rechtbank van Leeuwarden, vorige maand. Foto Siese Veenstra/ANP

Het grootste deel van de groep die vorig jaar bij het Friese Joure de snelweg A7 blokkeerde voorafgaand aan de landelijke sinterklaasintocht, krijgt een taakstraf van 120 uur. Dat heeft de rechter in Leeuwarden vrijdag bepaald. De rechter gaat bij de uitspraak mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Initiatiefnemer Jenny Douwes werd veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand wegens opruiing.

Twee anderen kregen eveneens een voorwaardelijke celstraf van een maand en 200 uur taakstraf omdat zij de bussen met demonstranten afsneden. Enkele anderen kregen een lagere straf van 80 uur.

De 34 Friezen voorkwamen op 18 november vorig jaar dat drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten in Dokkum aankwamen. De demonstranten wilden tijdens de nationale Sinterklaasintocht hun anti-Zwarte Piet-geluid laten horen, maar na de blokkade verbood toenmalig burgemeester Marga Waanders (PvdA) van Dokkum hun protest om veiligheidsredenen.

Lees ook deze reportage vanuit Zaanstad, waar woensdagavond voor- en tegenstanders van Zwarte Piet met elkaar in discussie gingen.

De leiders van Kick Out Zwarte Piet, de actiegroep die de demonstratie vorig jaar organiseerde, voegden zich bij de rechtszaak als slachtoffers, evenals een passagier van een van de bussen. Bij de passagier werd kort na de wegblokkade een hersenschudding en een posttraumatische stressstoornis geconstateerd. Dit zou het gevolg zijn van de gebeurtenissen van die dag.

Kort geding tegen sintintocht

Vrijdagochtend werd ook bekend dat tegenstanders van Zwarte Piet van een andere actiegroep via een kort geding de landelijke intocht van Sinterklaas willen verbieden. De groep Majority Perspective daagt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad voor de civiele rechter. De activisten noemen in een persbericht de intocht in Zaanstad (die volgende week plaatsvindt) racistisch: “Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.”

Ook andere partijen die bij de organisatie en uitzending van de intocht zijn betrokken, zoals de NTR, het Commissariaat voor de Media en de Staat, zijn gedagvaard. Volgens Majority Perspective overtreden de partijen wetten en internationale verdragen, zoals anti-racismeverdragen.

De rechtbank van Haarlem bevestigt dat het kort geding doorgaat; een woordvoerder van de gemeente Zaanstad zegt niet voorafgaand aan de zitting te willen reageren. De groep Majority Perspective schrijft op de eigen Facebookpagina een stichting te zijn die zich inzet tegen “systematische onderdrukking”. De groep was tot nu toe nog niet actief in het debat rond Zwarte Piet.

NRC-verslaggever Kasper van Laarhoven deed verslag uit vanuit de rechtbank in Leeuwarden. Lees hieronder zijn tweets terug: