Nederland is toe aan confrontaties met de wereldtop

Play-offs WK 2019 Met een 3-0 zege op Zwitserland in de eerste van twee wedstrijden is Oranje dicht bij het WK van 2019. Dicht bij, en toe, aan een meting met de allerbeste landen.

Lieke Martens schiet de 2-0 langs Rahel Kiwic van Zwitserland. De Oranjevrouwen strijden in de play-offwedstrijd tegen Zwitserland voor een plaats bij het WK 2019 in Frankrijk.
Lieke Martens schiet de 2-0 langs Rahel Kiwic van Zwitserland. De Oranjevrouwen strijden in de play-offwedstrijd tegen Zwitserland voor een plaats bij het WK 2019 in Frankrijk. Foto Koen van Weel/ ANP

Een uitzwaaiwedstrijd in volle Kuip of Johan Cruijff Arena. Oranje, gekleurde pleinen in zomerse Franse speelsteden. Commercieel aantrekkelijke deals met bedrijven. En vooral: een prachtig podium om de krachten te meten met de allerbesten. Na de 3-0 overwinning op Zwitserland in de eerste van twee play-offs om het laatste Europese ticket, kan Oranje alvast dromen van het WK, komende zomer in Frankrijk. Dinsdag moet de Europese kampioen plaatsing definitief veiligstellen in Schaffhausen.

Oranje is sterker dan Zwitserland, dat ziet iedereen in de uitverkochte Galgenwaard. Optimistische sfeer van kindergezang, ritmisch handgeklap en de wave. Als het in de eerste helft niet tot doelpunten leidt, verstomt dat alles. Aardige combinaties, nauwelijks kansen. Tot Sherida Spitse net na rust van twintig meter een vrije trap mag nemen. Geplaatste bal in de rechterhoek: 1-0. Twintig minuten later wordt Zwitsers balverlies snel afgestraft door Shanice van der Sanden (pass) en Lieke Martens (goal). Vivianne Miedema maakt met haar 52ste doelpunt in 67 interlands het feest compleet.

„Als we ons niet kwalificeren, zijn we weer terug bij af”, had de spits van Arsenal er vooraf niet omheen gedraaid. Topspanning. Bondscoach Sarina Wiegman en haar ploeg liepen niet weg voor de favorietenrol tegen Zwitserland, dat als nummer 18 van de FIFA-wereldranglijst acht plaatsen achter Nederland staat en bovendien de geblesseerde sterspeelster Lara Dickenmann en de geschorste topscorer Ramona Bachmann moest missen. De Zwitsers verdedigen taai, Oranje toont dat het maar één ding wil.

Aanvoerder Sherida Spitse juicht na haar openingstreffer tegen Zwitserland. Foto Koen van Weel/ANP

Krachtmeting

Het WK 2019 geldt als het ideale moment om te oogsten. De ploeg is relatief jong maar al vol ervaring – in Utrecht stond in totaal 837 interlands aan de aftrap. Spitse naderde in haar 154ste interland recordhouder Annemiek Kiesel-Griffioen. De spelers zijn gewend aan de spanning van een alles of niets wedstrijd. ‘Mogen’ winnen op het EK 2017 werd daarna ‘moeten’ winnen. Dat lukte vaak. Een dure off-day tegen Noorwegen kostte directe WK-plaatsing, maar de winst op Denemarken in de halve finale van de play-offs (2-0 en 2-1) overtuigde. Net als deze 3-0 tegen Zwitserland.

Lees ook dit profiel over Lineth Beerensteyn: ‘Mijn moeder wist nog niet dat meisjes ook op voetbal konden’

Nieuwe speelsters kloppen op de deur. In het doel verdrong routinier Loes Geurts de laatste interlands EK-keeper Sari van Veenendaal. Achterin wordt het gemis van de geblesseerde sterkhouder Stefanie van der Gragt rustig opgevangen door Dominique Bloodworth. Op het middenveld is Jill Roord (viel in voor de geblesseerde Jackie Groenen) dicht bij een basisplaats. Lineth Beerensteyn scoorde vijf keer in haar laatste vier interlands en had nu als invalster een assist op Miedema.

Coach Wiegman constateert dat het niveau op trainingen nog steeds stijgt: hogere handelingssnelheid in kleinere ruimtes. Martens kaatst en dribbelt. Ragfijn was het passje van Daniëlle van de Donk, dat leidde tot de beste kans in de eerste helft, van dichtbij gemist door Groenen. Spannend om te zien wat dit Oranje van de zomer kan tegen de wereldtop, tegen Japan, de VS, Frankrijk of Duitsland. Maar eerst Schaffhausen.