Tienduizenden op de vlucht voor bosbrand Californië

Het stadje Paradise, ten noordoosten van San Francisco en met ruim 27.000 inwoners, werd volledig door het vuur verwoest.

Deze KFC-vestiging in Paradise is een van de duizenden gebouwen in de stad die zijn afgebrand.
Deze KFC-vestiging in Paradise is een van de duizenden gebouwen in de stad die zijn afgebrand. Foto Justin Sullivan/AFP

Minstens 26.000 inwoners van de Amerikaanse staat Californië zijn op de vlucht geslagen voor een bosbrand die het stadje Paradise volledig in de as heeft gelegd. Dat melden persbureaus Reuters en AP. Berichten over dodelijke slachtoffers zijn volgens de plaatselijke sheriff nog onbevestigd.

In Paradise zijn duizenden gebouwen afgebrand, zowel woningen als scholen en ziekenhuizen. “Het stadje is verwoest, alles is weg”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Meerdere mensen zijn gewond geraakt, onder wie twee brandweerlieden. Paradise ligt bijna driehonderd kilometer ten noordoosten van San Francisco.

De brand, die van de Californische brandweer de naam ‘Camp Fire’ heeft gekregen, brak donderdagmorgen (plaatselijke tijd) uit. Een halve dag later had het vuur al ruim 8.000 hectare bos verwoest.

Groot brandrisico

De autoriteiten vrezen dat het vuur nu afstevent op de 93.000 inwoners tellende stad Chico, 25 kilometer ten westen van Paradise. Harde wind wakkert het vuur aan - de vlammen reiken tot 45 meter hoogte - en zorgt ervoor dat de bosbrand zich snel verspreidt.

Door de harde wind en de droogte is het risico op bosbranden in heel Californië groot. In totaal woeden er nu bijna twintig branden. Afgelopen augustus kreeg Californië nog te maken met de grootste bosbrand uit zijn geschiedenis. De Mendocino Complex-brand legde 185.000 hectare in de as. Één brandweerman in de vlammen om het leven.