Speeltuin voor volwassenen

Nick Hannes

Kijk, dat mag dus helemaal niet. De regels van het poolspel schrijven voor dat de speler tijdens het stoten minimaal één been aan de grond moet houden. Tenzij er ter plekke geen ‘rest’ voorhanden is; dat is zo’n hulpstuk om de keu op te laten leunen als de ballen te onhandig over het laken verspreid liggen.

Maar dat is dan weer moeilijk voor te stellen: dat in Dubai op welke manier dan ook een tekort aan iets bestaat.

Deze foto werd in januari 2017 genomen in Hub City, een enorme speeltuin voor volwassenen in het midden van het emiraat. Twee verdiepingen, 18.000 vierkante meter. Je kunt er poolen en lasergamen, maar ook retro-games als Pac-Man en Tetris spelen of in een soort virtual reality-spookhuis de zombies van je af houden.

De Antwerpse fotograaf Nick Hannes legde de afgelopen jaren het door olierijkdom aangedreven kapitalisme van Dubai vast. „Het is een mega-pretpark”, schrijft hij er zelf over, „waar men skiet in de woestijn en zwemt met dolfijnen. Voortdurend op zoek naar illusies”. Hij maakte er een fotoserie over, Garden of Delight, die de Magnum Photography Award (2017) en de Zeiss Photography Award (2018) won. Dit is een van de beelden uit de serie.

Garden of Delight wordt dit weekend in boekvorm gepresenteerd op Paris Photo, de grootste en belangrijkste fotografiebeurs van de wereld. Vanaf half december is de serie te zien in expositieruimte De Garage in Mechelen.

Meer werk uit de serie Garden of Delight:

De nachtclub Billionaire Mansion. Nick Hannes

Green Planet, een indoor tropisch regenwoud bestaand uit een gigantische betonnen boomstructuur met wandelpad. In en om de boom leven tropische vogels, reptielen en andere dieren. Nick Hannes

Indoor ski resort Ski Dubai, gelegen in de Mall of the Emirates, inclusief berg met skihelling. Nick Hannes

Doodlopende weg in de Al Qudra-woestijn. Nick Hannes