Snel duidelijkheid over overnamekandidaat MC Zuiderzee

Faillissement ziekenhuizen

Begin volgende week hoopt de curator van de MC Groep bekend te maken welke partij het failliete ziekenhuis in Lelystad gaat overnemen en hoe.

Binnen drie weken zullen er in het MC Zuiderzee in Lelystad geen patiënten meer komen.
Binnen drie weken zullen er in het MC Zuiderzee in Lelystad geen patiënten meer komen. Foto Robin Utrecht/ANP

Vanaf woensdag neemt het ziekenhuis in Lelystad geen patiënten meer aan. Dinsdag worden de laatste operaties uitgevoerd. Dat kregen 115 artsen, honderden verpleegkundigen en patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen vrijdagmiddag te horen. De curator heeft het ‘afschalingsplan ingezet’: binnen drie weken zullen er in het rode gebouw uit 1982 geen patiënten meer komen.

De spoedeisende hulp was deze week al dicht, ’s nachts, net als de acute verloskunde. Voor de veiligheid van de patiënten moet de ontruiming rustig verlopen en dus nu al beginnen, legde de curator van de MC Groep uit aan een zaal vol personeel.

Begin volgende week hoopt de curator bekend te maken wie het failliete ziekenhuis gaat overnemen en hoe. De rol van verzekeraar Zilveren Kruis, marktleider in de regio, is cruciaal: zij zal de nieuwe partij moeten contracteren. In een recent ‘visiedocument’ van Zilveren Kruis, dat vrijdag uitlekte, staat dat volwaardige spoedhulp in Lelystad te duur is. En iedereen, is het argument, kan binnen 45 minuten naar een ander ziekenhuis in de regio worden gebracht.

De enige overnamekandidaat voor MC Slotervaart is een groep aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland.

Lees ook Doorstart van failliete ziekenhuizen ligt lastig

Emotionele bijeenkomst

’s Middags om 12.00, vrijdag, spraken artsen in een emotionele bijeenkomst met de burgemeesters van Lelystad en Urk over de 180.000 bewoners van de Flevo- en de Noordoostpolder die afhankelijk zijn van dit ziekenhuis. Die ‘als elke seconde telt’ volgens burgemeester Ina Adema van Lelystad níét 45 minuten in een ambulance kunnen worden vervoerd. Zoals de zes patiënten die afgelopen drie weken hier, overdag, werden gereanimeerd en die, als ze hadden moeten doorrijden naar Almere, nu niet meer zouden leven. Chirurg Pieter Steinmetz: „Ik werk weleens in Afrika en maak daar mee dat mensen de spoedeisende hulp niet halen. Dat is elke keer vreselijk. En dat gaat hier, in dit rijke land, ook gebeuren.”

Bezorgde burgemeester

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk, is bezorgd. De 20.000 Urkers wonen het verst van de ziekenhuizen in Almere en Harderwijk en moeten dáár voortaan heen bij spoed. Van Maaren: „Dat een ziekenhuis failliet gaat! De politie gaat toch ook niet failliet?” Hij begrijpt best, zegt hij, dat de zorg een markt is, maar „wie heeft de regie als het fout gaat?”

Natuurlijk, zeggen de burgemeesters, de zorgverzekeraar bepaalt welke zorg er blijft en niemand anders. Zo zit het stelsel nu in elkaar. Maar de gemeenteraad van Urk heeft toch een motie aangenomen die stelt dat de SEH en de acute verloskunde open moeten blijven in Lelystad. Van Maaren: „Er worden bij ons wel vierhonderd baby’s per jaar geboren.” Minister Bruins (Medische zorg) zei recent in de Tweede Kamer dat ook hij de spoedhulp wil openhouden. Hij beloofde gisteren 4,4 miljoen euro per jaar bij te dragen.

Niek Korf (66) woont hier sinds 35 jaar. Hij is met zijn vrouw in het ziekenhuis om bloed te laten prikken. „Het is idioot dat de hoofdstad van een provincie geen volwaardige spoedeisende hulp meer heeft.”