Rotterdamse justitie brengt twee mannen voor rechter wegens straatintimidatie

Het zijn de eerste twee verdachten die berecht worden na de invoering van het zogenoemde sisverbod in de havenstad.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lex van Lieshout/ANP

Twee mannen moeten volgende maand voor de Rotterdamse kantonrechter verschijnen omdat ze verdacht worden van straatintimidatie. Hun zaak dient op 19 december, bevestigt het OM in de havenstad. Het is de eerste keer dat er verdachten berecht worden vanwege het zogenoemde sisverbod dat in Rotterdam geldt.

Lees ook dit interview met Joost Eerdmans. De wethouder was de drijvende kracht achter het Rotterdamse sisverbod.

Justitie wil nog niet zeggen hoe oud de mannen zijn of waar ze wonen. Het is ook nog onduidelijk wat ze precies gedaan zouden hebben. Zeker is dat ze tussen juni en eind september op heterdaad zijn betrapt door handhavers. Een van de mannen is verdachte in twee aparte zaken, de ander in één. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze maximaal 4.100 euro boete krijgen, of een celstraf van drie maanden.

Met de zaak tegen de twee mannen wil het OM ook kijken hoe kansrijk vervolging wegens straatintimidatie is. “Het gaat ons ook om het juridische oordeel, dit is nog niet eerder gedaan”, zegt een woordvoerder. Wat er gaat gebeuren met vier andere zaken die het OM nog op de plank heeft liggen, hangt onder meer af van het oordeel dat de kantonrechter volgende maand velt.

Om seks vragen en achternazitten

Het verbod op straatintimidatie staat sinds juni vorig jaar in de Rotterdamse Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat onder meer om vrouwen naroepen, om seks vragen, uitschelden en achternazitten. Ook het ‘sissen’ naar vrouwen valt onder de maatregel - vandaar de term ‘sisverbod’ die al snel synoniem werd voor het verbod.

Lees ook: Lastiggevallen op straat: bijna gewoon

Voorheen konden de autoriteiten alleen optreden tegen dergelijke lastigvallerij op straat als het slachtoffer aangifte deed. Dat veranderde toen het verbod in de APV kwam te staan. Aangifte is nu niet meer noodzakelijk, waardoor sissers ook na een heterdaad kunnen worden aangepakt.

Rotterdam, waar 84 procent van de vrouwen wel eens is lastiggevallen, is niet de enige stad die een verbod op straatintimidatie heeft ingesteld. Ook Tilburg en Amsterdam namen zo’n maatregel. Dat de stad ook daadwerkelijk handhavers de straat op stuurt om overtreders te betrappen, is wel uniek. De gemeente kreeg de afgelopen maanden kritiek omdat het lang duurde voordat sisverdachten berecht werden.