Rechter Montana blokkeert aanleg Keystone-pijpleiding

De Amerikaanse overheid moet van de rechtbank van Montana meer onderzoek doen naar de impact op natuur, milieu en inheemse culturen.

In januari van vorig jaar voegde de actrice Jane Fonda (tweede van links) zich bij een demonstratie in New York tegen de Keystone XL.
In januari van vorig jaar voegde de actrice Jane Fonda (tweede van links) zich bij een demonstratie in New York tegen de Keystone XL. Foto Jason Szenes/AFP

De constructie van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL is voorlopig geblokkeerd. Donderdagavond (lokale tijd) bepaalde een rechter in de Amerikaanse staat Montana dat meer onderzoek nodig is naar de milieuimpact van het project, melden internationale persbureaus.

Sinds de plannen voor de pijpleiding in 2008 bekend werden, stuit de Keystone Pipeline op verzet van natuurbeschermingsorganisaties en de belangenbehartigers van Amerikaanse Indianen, van wie er veel wonen op het land waaronder de leiding zou komen te liggen. Die is 1.900 kilometer lang en moet de ruwe olie uit Canadese teerzandvelden naar het zuiden van de Verenigde Staten voeren. In de VS gaat dat via Montana, South Dakota en Nebraska, en daarna Oklahoma en Texas.

Sinds president Trump zijn fiat gaf voor de Keystone XL is er vreugde én onrust in de prairiestaten waar de pijplijn moet komen

In die eerste staat diende nu een zaak over de vraag of de aanleg van de pijpleiding überhaupt wel moest doorgaan. President Donald Trump wil graag dat de Keystone er komt; direct na zijn aantreden als president maakte hij de beslissing van zijn voorganger Barack Obama, om de vergunning voor het project in te trekken, ongedaan. De Keystone Pipeline is volgens het Witte Huis onderdeel van het beleid waarin “energiezekerheid en de ontwikkeling van de economie en infrastructuur” vooropstaan.

Trump: ‘Politiek besluit’

Volgens de federale rechter in Montana kon die omkering door de regering alleen worden gerechtvaardigd door “feitelijke gegevens over klimaatverandering weg te vagen”. Verder beschuldigde de rechtbank de regering-Trump ervan onzorgvuldig te hebben gekeken naar risico’s die in verband worden gebracht met de Keystone XL, zoals het weglekken van olie en de uiteindelijk verhoogde uitstoot van broeikasgassen. De opschorting van de constructie is tijdelijk. Voordat het verantwoordelijke bedrijf TransCanada kan doorgaan met de pijpleiding, moet de Amerikaanse regering beter onderzoek doen.

Bekijk foto’s van protesten tegen de Dakota Access Pipeline, die een route volgt die bijna identiek is aan de Keystone XL.

Activisten en natuurbeschermers die de zaak in Montana aanspanden, zien de uitspraak als een overwinning. President Trump reageerde vrijdag echter boos: “Dit is een politieke beslissing van de rechter. Het is een schande”, zei hij desgevraagd volgens persbureau Reuters.