Oostenrijk verdenkt oud-kolonel van spionage voor Rusland

De onlangs gepensioneerde militair zou sinds de jaren 90 spioneren voor de Russen. Oostenrijk eist uitleg van Moskou.

Bondskanselier Sebastian Kurz maakte vrijdag de spionagezaak bekend aan de pers.
Bondskanselier Sebastian Kurz maakte vrijdag de spionagezaak bekend aan de pers. Foto Christian Bruna / EPA

Een voormalig kolonel in Oostenrijk wordt ervan verdacht decennialang inlichtingen te hebben verstrekt aan de Russische geheime dienst. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz maakte de verdenking vrijdag bekend en eist een verklaring van Rusland, zo meldt persbureau Reuters. In een eerste reactie ontkent Moskou alle betrokkenheid.

De identiteit van de militair is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een kolonel die recent met pensioen is gegaan. De zaak kwam een paar weken geleden aan het licht via informatie van een buitenlandse inlichtingendienst en een in beslag genomen laptop. De verdachte oud-militair zou al in de jaren 90 zijn ingegaan op verzoeken om te spioneren voor de Russen. Hij is ondervraagd door de Oostenrijkse autoriteiten.

Volgens minister Mario Kunasek van Defensie lag de interesse van de kolonel of zijn handlangers bij wapensystemen en migratie. Kunasek zei niet te kunnen zeggen of het om een eenmansactie gaat of dat er mogelijk meer zaken zijn.

Ambassadeur op het matje

Omdat de Russische ambassadeur er niet is wordt de zaakgelastigde vrijdag ontboden om tekst en uitleg te geven. Ook zegt minister Karin Kneissl van Buitenlandse Zaken een gepland werkbezoek aan Moskou af wegens de zaak. Daar gaf het Russisch miniterie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag aan dat de Oostenrijkse beschuldigingen wat hen betreft gebaseerd zijn op vermoedens. De positieve verstandhouding tussen de twee landen krijgt zo een knauw, zeggen de Russen.

Kanselier Kurz stelde in zijn verklaring Rusland tegenover de Europese Unie:

“Als de verdenkingen worden bevestigd, zorgt dit soort zaken, of ze nu in Nederland of Oostenrijk plaatsvinden, ervoor dat de relatie tussen Rusland en de EU er niet beter op wordt.”