Recensie

Neuteboom maakt cabaret met een rijk palet aan emoties

Recensie In haar nieuwe voorstelling ‘Kijk haar gaan’ vertelt Anne Neuteboom met veel zelfspot over haar generatie, de millennials. „Eerst de wereld overnemen, dan janken!”

Anne Neuteboom
Anne Neuteboom Foto Merlijn Doomernik

„Jullie ondernemen vanavond een culturele activiteit, dus het gaat goed met jullie!” Het sarcasme spat ervan af. In haar tweede voorstelling Kijk haar gaan vertelt Anne Neuteboom (29) met veel zelfspot over de privileges en luxeproblemen van haar generatie („Handen omhoog als je ook Tsjernobyl gaat op slechte wifi!”), maar laat ze ook zien dat achter die façade van maatschappelijk succes en privilege een hoop problemen schuilgaan. Want de millennialgeneratie is ook de generatie van gefnuikte ambities en verwachtingen.

Kijk haar gaan is een slim opgebouwde voorstelling, waarin de gespeelde vrolijkheid uit het begin („Gaat het goed met jullie? Ja toch!”) langzaam plaats maakt voor een persoonlijk verhaal over het gemis van haar vader. Het is knap hoe Neuteboom dit persoonlijke verhaal steeds verbindt met een reflectie op haar generatie.

Die verbinding tussen het persoonlijke en het politieke is ook terug te zien in een van de beste conferences, waarin ze de vrouwen in de zaal oproept om zich sterk te houden, want dat is beter voor de feministische zaak („Eerst de wereld overnemen, dan janken!”). Hiermee laat ze haar worsteling zien met een maatschappij die van jonge vrouwen verwacht zowel kwetsbaar als sterk te zijn.

Neuteboom studeerde in 2013 af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en won in 2015 de jury- en publieksprijs op Cameretten. Ze maakte meteen indruk als expressieve performer met een goed verhaal, maar de avondvullende versie van haar finale-optreden bevatte wat losse eindjes en was in spel nog eentonig.

In Kijk haar gaan toont Neuteboom een rijker palet aan emoties. Mooie ingreep is dat ze zelf de muziek bedient op haar iPad. Die muziek volgt steeds de sfeer van de voorstelling, van opzwepend tot sentimenteel.

Hiermee is Kijk haar gaan een overtuigende voorstelling, die weliswaar wat moeilijk op gang komt, maar toch vooral grappig, kritisch en ontroerend is.