Moskou ontkent

Oostenrijk verdenkt oud-kolonel van spionage voor Rusland

Een Oostenrijkse ex-kolonel wordt ervan verdacht decennia inlichtingen te hebben verstrekt aan de Russische geheime dienst. De Oostenrijkse kanselier Kurz maakte de verdenking vrijdag bekend en eist een verklaring van Rusland, dat de zaak ontkent. Het zou gaan om een pas gepensioneerde kolonel die in de jaren 90 benaderd zou zijn om te spioneren voor de Russen. Kurz: „Als de verdenkingen worden bevestigd zorgt dit soort zaken, of ze nu in Nederland of Oostenrijk plaatsvinden, ervoor dat de relatie tussen Rusland en de EU er niet beter op wordt.” De Russische ambassadeur is vrijdag ontboden. Minister Kneissl van Buitenlandse Zaken zegde een gepland werkbezoek aan Moskou af. Zij had president Poetin deze zomer nog uitgenodigd op haar bruiloft en samen met hem gedanst. (Reuters)