Marechaussee houdt teruggekeerde jihadist aan

De man was drie jaar geleden naar Syrië afgereisd en heeft daar, zo vermoedt justitie, deelgenomen aan een terroristische organisatie.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Op Schiphol is woensdag een 23-jarige Syriëganger aangehouden, die met een vlucht vanuit Turkije terug naar Nederland was gekomen. Hij blijft zeker twee weken vast zitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De man was in 2015 als vermist opgegeven door zijn moeder uit Den Haag. Of hij zelf ook uit de hofstad komt is onduidelijk. Andere familieleden waren destijds ook bezorgd over zijn mogelijke radicalisering. Politieonderzoek wees uit dat hij naar Turkije was gevlogen en de grens met Syrië was overgestoken. Het OM vermoedt dat hij daar deel heeft genomen aan een terroristische organisatie.

De man stak op zaterdag 27 oktober van dit jaar opnieuw de grens over, nu in Turkse richting. Daar is hij aangehouden en in afwachting van uitlevering aan Nederland in vreemdelingendetentie geplaatst. De rechter-commissaris in Rotterdam besloot vrijdag de man voorlopig vast te houden.

Cijfers

Volgens inlichtingendienst AIVD zijn er sinds 2012 in totaal driehonderd Nederlandse jihadisten uitgereisd naar Syrië en Irak, onder wie zo’n honderd vrouwen. Volgens die cijfers, deze zomer gepubliceerd, zijn 75 uitreizigers omgekomen en vijftig mensen teruggekeerd.

Familieden van Syriëgangers herkennen signalen van radicalisering vaak niet, concludeerde de Universiteit Leiden.