Lion Air

Boeing waarschuwt voor mogelijke softwarefout na crash Indonesië

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waarschuwt luchtvaartbedrijven die vliegen met de Boeing 737 MAX. Er zit mogelijk een fout in de software die ongelukken kan veroorzaken. Het bedrijf publiceerde die waarschuwing woensdag, naar aanleiding van het onderzoek naar het ongeluk met het toestel van het Indonesische Lion Air, eind oktober. Alle 189 inzittenden kwamen toen om het leven.

Een van de sensoren die de aerodynamica van de vleugels van het toestel en het vluchtverloop controleert, zou soms gebruikmaken van foutieve data. Daarbij kan het computersysteem bij wijze van correctie zelf de controle van het vliegtuig van de piloot overnemen en op de automatische piloot overschakelen - waarna het toestel een duikvlucht inzet.

In een nieuwe richtlijn raadt het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) aangesloten luchtvaartmaatschappijen daarom aan de instellingen van het computersysteem opnieuw door te nemen. Het baseerde zich daarbij op het veiligheidsbulletin van Boeing.

Hoewel er forse twijfels zijn over de veiligheidscultuur bij Lion Air - het bedrijf staat in de EU op de zwarte lijst - waren er al eerder signalen van mogelijke technische problemen die een rol zouden kunnen hebben gespeeld bij de crash. Zo werd maandag bekendgemaakt dat een snelheidsmeter van het vliegtuig niet goed functioneerde. Uit gegevens van de zwarte doos blijkt dat de snelheid tijdens de laatste vier vluchten van het toestel niet goed is genoteerd.

Het dodelijke ongeluk was het eerste met een Boeing 737 MAX 8, het nieuwste model van de Amerikaanse fabrikant. Er wordt sinds vorig jaar gevlogen met het toestel in de passagiersluchtvaart. Het verongelukte vliegtuig werd in augustus aan Lion Air geleverd. Het toestel was op 29 oktober van Jakarta op weg naar Pangkal Pinang en stortte slechts 15 minuten na opstijgen in zee.

In Nederland zijn geen maatschappijen die met de 737 MAX vliegen. (NRC)