Justitie zwakt verdenking tegen Jos B. af tot doodslag

Zaak-Nicky Verstappen In plaats van moord verdenkt het OM Jos B. nu van doodslag. Er zijn niet genoeg aanwijzingen voor een vooropgezet plan.

De verdenking tegen Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen is afgezwakt van moord naar doodslag. Na behandeling van de zaak in de raadkamer van de rechtbank Limburg is de moordverdenking geschrapt omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan om Nicky Verstappen om het leven te brengen. Dat bevestigt de advocaat van B., Gerald Roethof, tegenover NRC na berichtgeving van dagblad De Limburger.

Het OM noch de rechtbank Limburg willen de berichtgeving tegenover NRC bevestigen of ontkennen. De maximale straf bij moord is levenslang en bij doodslag maximaal vijftien jaar. De rechtbank heeft tegenover De Limburger geen verdere toelichting gegeven over waarom de raadkamer het OM heeft teruggefloten. Justitie zegt niet uit te sluiten dat B. later alsnog moord ten laste wordt gelegd. Advocaat Roethof verwacht niet dat de rechtbank later tot een ander oordeel zal komen, zonder nader bewijs of nieuwe stukken. „Het is wel tekenend dat de verdenking in zo’n vroeg stadium van de zaak wordt afgezwakt”, zegt hij in een reactie tegen NRC. „Ik heb geen enkele reden om te denken dat het in een later stadium van de zaak anders gewogen gaat worden door de rechtbank.”

DNA-onderzoek

In 1998 verdween de destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem tijdens een zomerkamp op de hei bij het Zuid-Limburgse Brunssum. Hij werd een dag later dood teruggevonden in de buurt van het kamp. Politieonderzoek leverde in eerste instantie geen duidelijkheid op over een verdachte.

Begin dit jaar, zo’n twintig jaar na de moord, kwam de politie B. op het spoor na een grootschalig DNA-onderzoek onder 16.000 mannen. Er was een match met het DNA van B. dat was aangetroffen op de kleding van Verstappen. Vervolgens werd zijn signalement verspreid, omdat B. voortvluchtig was, en werd er een klopjacht op hem geopend in binnen- en buitenland. Uiteindelijk werd B. in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland.

Tot nu toe beroept B. zich op zijn zwijgrecht. Eerder liet zijn advocaat Gerald Roethof weten dat het voor B. moeilijk is om de gebeurtenissen van twintig jaar geleden terug te halen. De advocaat zei dat B. later alsnog met een verklaring zal komen. Hij benadrukte dat het wachten met een verklaring niet mag worden gezien als een schuldbekentenis.

De pro-formazitting tegen Jos B. vindt op 12 december plaats. De rechtbank bespreekt dan procedures, het onderzoek en de voorlopige hechtenis van B.

Op 20 september werd de voorlopige hechtenis van B. door de raadkamer van de rechtbank verlengd met negentig dagen. Naast doodslag verdenkt justitie B. van vrijheidsberoving, een zedendelict en het bezit van kinderporno.