De verdenking tegen Jos B. in de zaak-Nicky Verstappen is afgezwakt van moord naar doodslag. Na behandeling van de zaak in de raadkamer van de rechtbank Limburg is de moordverdenking geschrapt omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan om Nicky Verstappen om het leven te brengen. Dat bevestigt de advocaat van B., Gerald Roethof, vrijdagochtend tegenover NRC na berichtgeving van dagblad De Limburger.
Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank Limburg willen de berichtgeving tegenover NRC bevestigen noch ontkennen. Wel maakte het OM vrijdag bekend dat een relevant dossier uit 1985 toch niet is vernietigd.
De maximale straf bij moord is levenslang en bij doodslag vijftien jaar. Het juridische verschil tussen moord en doodslag is dat er bij moord sprake moet zijn van een duidelijk plan vooraf.
Een woordvoerder van het OM heeft volgens de Limburger gezegd niet uit te sluiten dat B. later alsnog moord ten laste wordt gelegd - waarmee de woordvoerder de berichtgeving tegenover die krant wel lijkt te bevestigen. Advocaat Roethof verwacht echter niet dat de rechtbank later tot een ander oordeel zal komen, zonder nader bewijs of nieuwe stukken. “Het is tekenend dat de verdenking in zo’n vroeg stadium van de zaak wordt afgezwakt”, stelt hij in een reactie tegen NRC.
/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2018/09/jos-b-wordt-voorgeleid-aan-raadkamer20740862.jpg)
Dossier 1985
Het OM maakte vrijdagmiddag verder bekend dat het dossier over een ontuchtzaak uit 1985 waarin Jos B. verdachte was niet is vernietigd, zoals eerder werd aangenomen. Nieuwsuur bracht kort voor de arrestatie van B. naar buiten dat hij in 1985 twee jaar proeftijd opgelegd kreeg wegens ontucht met twee jongens van tien.
Die zaak werd echter geseponeerd, waardoor B. niet werd vervolgd. Het dossier uit die zaak zou zijn verdwenen of vernietigd, maar is nu toch gevonden, meldt het OM. Dat betekent dat dit dossier toegevoegd wordt aan het dossier in de huidige strafzaak.
DNA-onderzoek
In 1998 verdween de destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem tijdens een zomerkamp op de hei bij het Zuid-Limburgse Brunssum. Hij werd een dag later dood teruggevonden in de buurt van het kamp. Politieonderzoek leverde in eerste instantie geen duidelijkheid op over een verdachte.
Begin dit jaar, zo’n twintig jaar na de moord, kwam de politie B. op het spoor dankzij een grootschalig DNA-onderzoek onder 16.000 mannen. B. gaf geen gehoor aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan. Hij bleek al in oktober 2017 naar het buitenland te zijn vertrokken. Daarop werden zijn spullen onderzocht, die waren verkregen via verwanten.
Even later bleek er een honderd procent match te zijn met het DNA op zijn spullen en het DNA dat was aangetroffen op de kleding van Verstappen. Omdat B. als voortvluchtige werd beschouwd, verspreidde justitie vervolgens een opsporingsbevel en werd er een klopjacht op hem geopend in binnen- en buitenland. Uiteindelijk werd B. in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan Nederland.
Geen schuldbekentenis
De pro-formazitting tegen Jos B. vindt op 12 december plaats. De strafzaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Wel wordt gesproken over procedures, het onderzoek en de voorlopige hechtenis van B. Op 20 september werd de voorlopige hechtenis van B. door de raadkamer van de rechtbank verlengd met negentig dagen. Tot nu toe beroept B. zich op zijn zwijgrecht. Eerder liet zijn advocaat Gerald Roethof weten dat het voor B. moeilijk is om de gebeurtenissen van twintig jaar geleden terug te halen.
De advocaat zei dat B. later alsnog met een verklaring zal komen. Hij benadrukte daarbij dat het wachten met het afleggen van een verklaring niet mag worden gezien als een schuldbekentenis. Naast doodslag verdenkt justitie B. van vrijheidsberoving, een zedendelict en het bezit van kinderporno.