Inlichtingendiensten onderzoeken verloop midtermverkiezingen

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid verwacht niets te vinden, maar wil alle mogelijke twijfel wegnemen.

Lange rijen voor een stembureau in Los Angeles dinsdag.
Lange rijen voor een stembureau in Los Angeles dinsdag. Foto Keith Birmingham/Pasadena Star News

Er komt een onderzoek naar het verloop van de Amerikaanse midtermverkiezingen. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News, die met ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de Nationale Inlichtingendienst DNI sprak. De grote vraag is of buitenlandse mogendheden hebben geprobeerd de stembusgang van dinsdag te beïnvloeden.

Waarnemers hebben dinsdag geen grootschalig gecoördineerde cyberactiviteiten gezien zoals die tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 vermoedelijk wel gebeurden. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt tegen ABC dat de regering van president Trump nog steeds achter die conclusie staat, maar dat een nauwkeurig onderzoek bedoeld is om twijfel weg te nemen.

Teruglezen: bij de midterms van dinsdag wonnen de democraten het Congres, maar behielden de Republikeinen de Senaat.

“De DNI komt binnen 45 dagen met een rapport over mogelijke buitenlandse inmenging in onze verkiezingen”, zegt DNI-woordvoerder Kellie Wade tegen ABC. President Trump en betrokken leden van het kabinet krijgen dat rapport te zien, aldus Wade. De Amerikaanse bevolking krijgt er zoveel mogelijk van te zien, verzekert ze.

President Trump leek vrijdagmiddag de draak te steken met de suggestie dat er buitenlandse inmenging is geweest bij de verkiezingen. In de zuidelijke staat Florida worden de stemmen waarschijnlijk herteld, nu het verschil tussen senaatskandidaten Rick Scott en Bill Nelson kleiner blijkt dan gedacht. Ook in de staat Georgia is er nog geen consensus over wie de race om het gouverneurschap gewonnen heeft. Trump, via Twitter: “De verkiezingen waren dinsdag maar ze vinden nu opeens nog allemaal stemmen?” Trump stelt voor de Russen bij voorbaat de schuld te geven en “per direct excuses te eisen van president Poetin.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump You mean they are just now finding votes in Florida and Georgia – but the Election was on Tuesday? Let’s blame the Russians and demand an immediate apology from President Putin!