Hoe kinderleed politiek leed wordt

De Haagse Stemming Vandaag praat de Tweede Kamer over het Belastingplan van Menno Snel Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Politici praten liever over hun eigen (ongeboren) kinderen dan over degenen die hen met beleid confronteren. De senaat krijgt wél vrouwelijke leiders. En één vluchteling is wel heel erg welkom.

KINDERWINST: Als het hen goed uitkomt, betrekken politici te pas en te onpas kinderen bij de politiek. Hun eigen kinderen vooral. Als reden waarom ze de wereld anders zijn gaan bekijken. Zoals Klaas Dijkhoff tijdens de APB - negen keer - over zijn dochtertje. En in de vorige periode Diederik Samsom, die een spotje maakte met zijn zoon en zijn gehandicapte dochter. Of als schattig verpakt politiek argument. Zoals Halbe Zijlstra die zei dat zijn zoon Zwarte Piet “de meest coole gozer die er is” vond. Jesse Klaver gebruikt hen graag als retorische truc om zijn collega’s negatief mee te vergelijken. “Ik moest vanmorgen een kleuter wegbrengen voor een schoolreisje en die was minder aan het drammen dan de premier”, bijvoorbeeld. Gisteren vond Klaver het nodig wereldkundig te maken dat hij een derde zoon krijgt #lilklaaf.

Kinderverlies: “Als je als politicus over je eigen kinderen begint, is het effect: je bent zoals iedereen, jouw zorgen zijn die van ‘de man in de straat’. En als je het goed doet, straalt de vertedering die kinderen oproepen door hun kwetsbaarheid ook een beetje af op jou”, schrijft politiek verslaggever Petra de Koning. Hoe groot is het contrast als er opeens een kind voor de neus van politici staat dat lijdt onder hun beleid. Dan stamelen ze, zeggen ze “ja, dus”, of praten ze, over het hoofd van het kind heen, over wat de ouders of de televisiemaker verkeerd doen. Dan, zo bewijst het videopamflet van Tim Hofman, lijken politici juist onmenselijk.

VROUWENWINST: Wie de GroenLinks-fractie gaat leiden, is nog een verrassing. Maar zodra de - enige - lijsttrekkersverkiezing van de PvdA is afgerond, weten we van bijna alle partijen met wie Rutte en zijn (minderheids)kabinet de komende vier jaar in de Eerste Kamer te maken krijgen. Er zijn opvallend veel meer vrouwelijke lijsttrekkers dan aan ‘de overkant’: Annemarie Jorritsma (VVD), Marjolein Faber (PVV), Annelien Bredenoord (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie). En daar komen er namens GroenLinks en de PvdA waarschijnlijk nog twee bij. Forum voor Democratie, dat volgend jaar ook in de senaat hoopt te komen, maakte gisteren bekend dat Henk Otten lijsttrekker wordt. Hij is penningmeester van de partij en Thierry Baudets rechterhand. en hij was het middelpunt van interne ruzie.

COALITIEWINST: Het debat over het Belastingplan, waar gaat dat vandaag eigenlijk nog over nu de dividendbelasting blijft? Morgen wijden we er een hele Haagse Zaken podcast aan. Duidelijk is dat er nog genoeg over blijft om op te schieten. Maar rondom de btw-verhoging, de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verlaging van de korting op de energieheffing heeft de oppositie nauwelijks maatschappelijke ophef kunnen organiseren. Opmerkelijk: de digitale handtekeningenactie die oppositiepartijen en enkele maatschappelijke organisaties vorig jaar begonnen tegen de btw-verhoging, is niet eens meer in de lucht.

KOMT ZE WEL, KOMT ZE NIET: Wie zegt dat politici geen vluchtelingen verwelkomen? De Pakistaanse Asia Bibi heeft nog geen voet op Nederlandse bodem gezet en haar asielstatus lijkt al geregeld. De christelijke Bibi werd eind vorige maand, acht jaar na haar doodvonnis, vrijgesproken voor blasfemie, maar ze is haar leven in Pakistan nu niet zeker. Bibi’s advocaat is al in Nederland en zou ook haar hier naartoe willen halen. Daarvoor krijgt ze in ieder geval de steun van CDA, D66, ChristenUnie en SGP.

PENSIOENGERUCHT VAN DE DAG: Nee, echt, we zijn er bijna, horen we nu al een paar maanden over het pensioenakkoord. Vandaag meldt de Volkskrant dat Wouter Koolmees de vakbonden verder tegemoet wil komen. De D66’er zou bereid zijn de boete die werkgevers krijgen als zij een werknemer kort voor het pensioen een gouden handdruk geven, te verlagen.

WAT WIJ VOLGEN: Vanavond is in Amsterdam de allerlaatste Politieke Junkies. Namens NRC doen Marike Stellinga en Tom-Jan Meeus mee. Jury van het slot van de ‘politieke ontspinshow’ is … Alexander Pechtold.

QUOTE VAN DE DAG:

“Deze avonden zijn een goede voorbereiding voor mijn lijsttrekkersdebatten straks.”

Esther-Mirjam Sent is wel erg optimistisch dat zij namens de PvdA de vijfde vrouwelijke lijsttrekker voor de senaat wordt.