‘Er is een groot verschil tussen Turks en Nederlands nieuws’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze keer: thuisbegeleider Kamile Adali (42).

Illustratie Anne van Wieren

‘Het kan best verwarrend zijn om zowel Nederlandse als Turkse media te volgen”, zegt Kamile Adali (42). Ze woont met haar man en twee zoons in Hengelo, waar ze werkt als thuisbegeleider. „Het overgrote deel van mijn familie woont in Turkije, daarom volg ik ook het Turkse nieuws. Ik heb me voorgenomen me politiek neutraal op te stellen. Toen de Turkse minister Kaya in maart naar Nederland kwam, heb ik de hele nacht het Nederlandse en het Turkse nieuws gevolgd. Tussen de twee zat een behoorlijk verschil. Turken zijn slimme en emotionele mensen. Turkse media maken gebruik van die emotie. Ze proberen meer dan Nederlandse media een snaar te raken. Mensen in Turkije kunnen dat wel relativeren. Hoe dan ook, dat voorval was vooral één groot politiek spel.

„Voor Nederlands nieuws volg ik RTV Oost en Tubantia via hun apps. Het journaal kijk ik bijna elke ochtend, daar pik ik de highlights op. In mijn omgeving verdiep ik me graag wat meer. Daar doe ik ook vrijwilligerswerk. Als assistent-projectleider ben ik met stichting ‘Scoren in de wijk’ van FC Twente bezig aan een project ‘Turkse Tukkers aan zet’. We helpen Turkse Nederlanders die graag meer betrokken zouden zijn in de maatschappij, maar wat nu nog niet helemaal lukt. Zo is er een man die graag vrijwilligerswerk bij de lokale voetbalclub wil doen, maar niet weet hoe zich aan te melden. Hem helpen we.

‘Turkse series en films vind ik vaak wat overdreven. De acteurs dragen gigantische hoeveelheden make-up en de manier van acteren is mij wat te dramatisch. Onderkoelde humor zoals in de serie Friends vind ik leuker. Of de film Grease, mijn absolute favoriet. De eerste keer dat ik die zag, was ik meteen gegrepen door het zingen en dansen. De kamer zat vol visite. Ik staarde alleen maar ademloos naar het scherm. Ik hou van vrolijk en licht. Natuurlijk was ik ook dolverliefd op John Travolta met z’n kammetje.

Do-it-yourself sokpoppen maken

„Het meest van alles ben ik een lezer. De Turkse psycholoog en schrijver Üstün Dökmen maakt korte verhalen over wat hij tegenkomt in zijn omgeving. Hij schrijft treffend over sociale controle binnen de Turkse cultuur. Een verhaal dat indruk maakte gaat over zijn schoonmoeder. Zijn vrouw nam alle taken van haar over, een gewoonte binnen de cultuur. Als iets vanzelfsprekend is, wordt de verwachting groter. Dökmen ging het gesprek aan om de hulp te minderen. Zodra zijn schoonmoeder meer zelf deed, kreeg ze minder last van kwaaltjes. Wat hij voorstelde, is in de Turkse cultuur bijna ondenkbaar. Zoiets hoor je écht niet te doen. Hij beschrijft het analytisch, hoewel hij is opgegroeid met dezelfde normen en waarden, kan hij afstand nemen.

„Als ik door m’n Instagram scroll, denk ik vaak ‘doe allemaal niet zo alsof’. Celeste Barber drukt dat gevoel perfect uit op haar foto’s. Ze neemt foto’s van beroemde types op de hak door ze na te maken. Een foto van naakte zangeres Rita Ora met alleen handschoenen aan doet zij na met schoonmaakhandschoenen. Geweldig! Naast haar foto’s like ik vaak de Do-It-Yourself filmpjes. Recent nog eentje over hoe je sokpoppen maakt. Als ik iemand een cadeau geef, stop ik er altijd iets zelfgemaakts bij. Als ik creatief aan het frutselen ben, kan ik de wereld even vergeten.”

Zo neemt Celeste Barber beroemde types op de hak.