‘EU moet ambassadeur terugroepen uit Saoedi-Arabië’

Dat schrijven D66-Europarlementariër Schaake en 55 andere afgevaardigden in een brief aan EU-buitenlandchef Mogherini.

D66-Europarlementariër Marietje Schaakje is de initiatiefnemer van de brief.
D66-Europarlementariër Marietje Schaakje is de initiatiefnemer van de brief. Maciej Kulczynski/EPA

De Europese Unie moet een duidelijk signaal afgeven aan Saoedi-Arabië door de ambassadeur terug te roepen uit het land. De voortdurende mensenrechtenschendingen in het land, de “afschuwelijke” moord op journalist Jamal Khashoggi en de bombardementen op Jemen maken dit besluit hoognodig. Dat schrijven D66-Europarlementariër Marietje Schaake en 55 andere afgevaardigden vrijdag in een brief aan EU-buitenlandchef Frederica Mogherini.

In de brief stelt Schaake dat er “nog altijd onduidelijkheid is over de toedracht van de moord”. Ze wil dat Saoedi-Arabië meewerkt aan een international onderzoek naar de verdwijning en moord van de Saoedische journalist in het consulaat in Istanbul en dat de schuldigen worden berecht.

Twitter avatar MarietjeSchaake Marietje Schaake With 55 colleagues I call on ⁦@FedericaMog⁩ to recall the EU Ambassador to Riyadh because of the need for an independent investigation in the #Khashoggi murder and other #humanrights violations in #Saudi Arabia. Read the letter here ↘️ https://t.co/zWukEy1ucX

‘Geloofwaardig buitenlandbeleid’

De dood van Khashoggi past volgens Schaake in een patroon van grove mensenrechtenschendingen gepleegd door Saoedi-Arabië met als meest recente voorbeeld: de voorgenomen doodstraf van twaalf shi’itische mannen die gespioneerd zouden hebben voor Iran. Mensenrechtenorganistatie Amnesty International, die zich sterk maakt voor deze veroordeelden, spreekt van een “grove oneerlijke rechtszaak”. Het terugroepen van de EU-ambassadeur uit Saoedi-Arabië zou er ook voor moeten zorgen dat het land stopt met het bombarderen van onschuldige burgers in Jemen.

De EU-parlementariërs verwijzen in de brief naar het terugroepen van de ambassadeur uit Tanzania. De Nederlander Roeland van de Geer vertrok vorig week uit het Oost-Afrikaanse land vanwege de “verslechterde situatie van de mensenrechtenrechten”. Deze stap wordt door de briefschrijvers toegejuicht, maar zij wijzen Mogherini er tevens op dat voor een “geloofwaardig buitenlandbeleid van de EU” dezelfde stappen moeten worden ondernomen tegen Saoedi-Arabië.