Eppink lijsttrekker voor FvD in Europarlement

Derk Jan Eppink heeft eerder voor de Belgische Lijst Dedecker in het Europees Parlement gezeten. Ook was de voormalige journalist lijstduwer van de VVD.

Derk Jan Eppink is voorgedragen door partijleider Thierry Baudet.
Derk Jan Eppink is voorgedragen door partijleider Thierry Baudet. Foto Jasper de Bruin.

Derk Jan Eppink wordt de lijsttrekker voor Forum voor Democratie in het Europees Parlement. Dat schrijft de partij vrijdag op haar website. Partijleider Thierry Baudet heeft de in New York woonachtige Eppink voorgedragen, het partijcongres moet nog instemmen met zijn benoeming.

De oud-VVD’er, publicist en columnist heeft ervaring als politicus in Brussel. Hij werkte voor eurocommissaris Frits Bolkestein en zat voor de Belgische Lijst Dedecker (LDD) van 2009 tot 2014 in het Europees Parlement. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 was hij lijstduwer van de VVD. In april 2018 zegde hij zijn lidmaatschap op bij de VVD.

Op zoek naar coalities

De 60-jarige Eppink wil op zoek gaan naar coalities in het Europarlement, zegt hij in een interview tegen De Telegraaf.

“Dat is wat de groep van mevrouw Le Pen, waar de PVV deel van uitmaakt, nu niet doet. Die zijn tegen en gaan weer naar huis. Maar je moet proberen met anderen te praten, ook met links, om meer parlementaire macht te organiseren”.

Het is nog niet duidelijk bij welke Europese fractie FvD zich wil aansluiten. Baudet zegt in De Telegraaf dat Eppink met zijn ervaring als publicist als een soort “embedded journalist” verslag uit brengen vanuit Brussel. Eppink begon zijn carrière bij de Europese Commissie en het parlement voordat hij de overstap maakte naar de journalistiek. Hij werkte bij NRC Handelsblad en De Standaard en is momenteel columnist bij De Volkskrant.

Al eerder maakten D66, GroenLinks en het CDA duidelijk dat de huidige Europese lijsttrekkers ook de kar trekken bij de verkiezingen van 23 mei 2019. FvD heeft niet eerder meegedaan bij deze verkiezing.