Eieren van ‘kippen zonder broertjes’ in Duitse super

Voor het eerst liggen ze in de supermarkt: eieren van leghennen die geen ‘broertjes’ hebben. De Duitse supermarktgroep Rewe verkoopt ze sinds kort in ruim tweehonderd Berlijnse filialen. Bij het produceren van deze eieren zijn geen eendagskuikens vergast, omdat de (ongewenste) mannetjes al in het ei zijn opgespoord.

De techniek om het geslacht van kuikens te ontdekken in het ei is ontwikkeld door Rewe, de universiteit van Leipzig en een fabrikant in de eiersector. Bij de methode wordt een piepklein gaatje gemaakt in bevruchte eieren om vocht bij het embryo weg te halen. Aanwezige hormonen wijzen uit of in het ei een mannetje of vrouwtje zit. De mannetjesembryo’s worden vernietigd en in diervoer gebruikt. Jaarlijks worden in Duitsland en Nederland zo’n 40 miljoen eendagskuikens vergast. Mannetjes van legkiprassen zijn ongewenst omdat ze geen eieren leggen en weinig vlees produceren.

Komend jaar moeten de eieren in alle ruim 5.000 vestigingen van Rewe en dochterbedrijf Penny liggen, meldt de supermarktgroep. Nu zijn de eieren nog ongeveer 3 cent per stuk duurder, dat moet minder worden.

Ook het Nederlandse In Ovo, dat onlangs een nieuwe miljoeneninvestering kreeg, houdt zich bezig met geslachtsbepaling van kuikens in eieren. Het bedrijf denkt in 2020 op grote schaal actief te kunnen zijn. (NRC)