Dode en gewonde bij terroristische steekpartij Melbourne

De aanvaller is doodgeschoten door de politie, die het incident als terreuraanslag behandelt.

Agenten houden voorbijgangers weg bij de plaats waar de aanvaller instak op voorbijgangers.
Agenten houden voorbijgangers weg bij de plaats waar de aanvaller instak op voorbijgangers. Foto James Ross / EPA

Bij een steekpartij in de Australische stad Melbourne zijn twee gewonden en een dode gevallen. De aanvaller stak eerst een auto in brand waar gasflessen in lagen en begon daarna op voorbijgangers in te steken. De politie behandelt de aanval als een terreuraanslag.

De verdachte, een Somalische man, is neergeschoten door een agent en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens de politie handelde de man voor zover bekend alleen en is er geen dreiging meer voor de omgeving.

Buiten zijn nationaliteit werd er geen informatie over de identiteit van de aanvaller gegeven, en werd ook niet bekendgemaakt of hij door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden. Politiecommissaris Graham Ashton liet alleen weten dat de politie “zijn familiebanden goed kennen”.

Dit weekend zijn er in landen in het Britse Gemenebest jaarlijkse herdenkingen rondom Remembrance Day, waarop de gesneuvelde militairen sinds de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Volgens Ashton wordt de beveiliging bij grote evenementen opnieuw bekeken en worden er waarschijnlijk meer agenten ingezet.