Canada: excuus voor terugsturen Joden

De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag excuses aangeboden voor het wegsturen van het schip MS St. Louis in 1939. Dat meldt persbureau AP. Aan boord zaten ruim negenhonderd gevluchte Joden die in Canada hun toevlucht hadden willen zoeken vanuit nazi-Duitsland.

De St. Louis werd eerder al in Cuba en de Verenigde Staten geweigerd. Daarop koerste het schip in de richting van de Canadese kust, maar het werd uiteindelijk teruggestuurd naar Europa. Een deel van de passagiers werd opgevangen door onder meer België, Nederland en Frankrijk. Zo’n 250 passagiers kwamen in concentratiekampen om het leven.

Volgens Trudeau heeft het „veel te lang geduurd” voordat er excuses zijn gemaakt. „We hebben hun visa geweigerd, hun brieven genegeerd en hun asiel geweigerd. En Hitler keek toe”, aldus de premier in het Canadese parlement. De autoriteiten, aldus Trudeau, gebruikten destijds de wet om hun antisemitisme te maskeren. „We hebben antisemitisme toegelaten in onze gemeenschap en tot ons beleid gemaakt. Door zulke haat en onverschilligheid uit te dragen naar vluchtelingen, zijn we zelf moreel gezien medeverantwoordelijk geworden voor hun dood.”

Antisemitisme, aldus de premier, is nog steeds aanwezig. „Discriminatie en geweld tegen Joden komt nog steeds op grote schaal voor, in de wereld en in Canada”.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog liet Canada maar zeer beperkt Joodse vluchtelingen toe; tussen 1933 en 1945 kregen vijfduizend Joden er asiel. De MS St. Louis kwam zes maanden na de Kristallnacht aan in Canada, toen Joden in Europa al ernstig werden bedreigd.