BookSpot Literatuurprijs naar De heilige Rita van Tommy Wieringa

Tommy Wieringa
Tommy Wieringa Foto Mischa Schoemaker/ANP

Tommy Wieringa is de winnaar van de BookSpot Literatuurprijs 2018, voor zijn roman De heilige Rita. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in het tv-programma RTL Late Night. Wieringa, columnist van NRC, ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dat komt nog bovenop de 10.000 euro die hij eerder al op de dag ontving voor zijn bekroning met de gelieerde publieksprijs, de BookSpot Lezersprijs. Dit is de tweede grote literaire bekroning voor Wieringa, die eerder voor Dit zijn de namen (2015) de Libris Literatuurprijs ontving. De BookSpot Literatuurprijs is de nog niet zo bekende tegenhanger van die prijs. De prijs is de voortzetting van wat tot dit jaar de ECI Literatuurprijs heette, en nog eerder de AKO Literatuurprijs. Voor die onderscheiding is Wieringa twee keer eerder genomineerd geweest zonder hem te winnen, in 2009 met Caesarion en in 2005 voor Joe Speedboot. Wieringa’s bekroonde roman, het verhaal van een man die zijn leven in een leeggelopen grensstreek in nietigheid ziet eindigen, werd algemeen gezien als zeer grote kanshebber – de recensies van De heilige Rita waren bij verschijnen al uiterst lovend. Eerder dit jaar greep hij tot veler verrassing naast de Libris Literatuurprijs, die Murat Isik won voor Wees onzichtbaar. Wieringa’s roman is met ruim 100.000 exemplaren de best verkopende literaire roman van het afgelopen jaar en dingt mee naar de NS Publieksprijs. De jury, bestaand uit recensenten, verkoos De heilige Rita boven de vijf andere finalisten: Suzanna Jansen, Peter Middendorp, Arjen van Veelen, Peter Verhelst en Aukelien Weverling. (NRC)