7.500 woningen door het transformeren van bestaande bouw

Dat is ongeveer 8 procent van het totaal aantal woningen dat vorig jaar werd toegevoegd aan de woningvoorraad, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Foto Jordy Rietbroek

Door de transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, winkels of fabriekspanden, zijn vorig jaar ruim 7.500 nieuwe woningen ontstaan. Het gaat daarbij voornamelijk om kleine huurwoningen met een lage WOZ-waarde. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ongeveer 8 procent van de woningen die in 2017 werden toegevoegd aan de totale woningvoorraad kwam voort uit het transformeren van bestaande gebouwen. In 2016, een jaar eerder was dat 9 procent, wat neerkomt op achtduizend woningen, oftewel vijfhonderd meer.

In totaal zijn 1.900 panden vorig jaar getransformeerd tot nieuwe woningen. Meestal ging het daarbij om de aanpassing van kantoorgebouwen, maar soms ook winkels en industriële panden. In Zuid-Holland zijn de meeste panden getransformeerd tot woningen. Ongeveer een op de vijf transformatiewoningen lag in deze provincie. Van alle gemeenten is Amsterdam koploper met 635 woningen.

Meestal gaat het om kleine woningen: meer dan de helft is kleiner dan 50 vierkante meter. Ook hebben de woningen vaak een lage WOZ-waarde: driekwart is minder waard dan 150.000 euro. Het gaat dan ook bijna altijd om huurwoningen: 8 procent is in bezit van corporaties en 82 procent is in handen van particuliere verhuurders. De bewoners van de transformatiewoningen zijn vaak studenten of eenpersoonshuishoudens met een laag inkomen.