‘Zeker 27 doden bij gevangenisoproer in Tadzjikistan’

De gevangenen zouden gewapend zijn geweest met slag-, stoot- of steekwapens, dat schrijft het Russische persbureau Interfax.

De speciale politiediensten in Choedzjand hebben de opstand neergeslagen.
De speciale politiediensten in Choedzjand hebben de opstand neergeslagen. Foto Konstantin Salomatin

Bij een gevangenisoproer zijn woensdagavond zeker 27 doden gevallen in de zwaarbeveiligde gevangenis van Choedzjand, in het noorden van Tadzjikistan. Dat meldt persbureau Reuters op basis van drie bronnen bij de beveiliging. Het stadsbestuur bevestigt dat er een opstand is geweest, maar verschafte verder geen details.

De gevangenen zouden gewapend zijn geweest met slag-, stoot- of steekwapens, dat schrijft het Russische persbureau Interfax. De speciale politiediensten hebben de opstand neergeslagen. Tussen half elf en twaalf ‘s avonds klonken schoten op het terrein. Er zou een poging tot ontsnapping zijn geweest. Het is nog niet bekend of dit gelukt is. Ooggetuigen melden politieversterking en controleposten aan de wegen, omliggend aan het gevangenisterrein. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de rebellie.

Opstanden en ontsnappingen

Twee jaar geleden lukte het één van de gevangenen uit de strafkolonie van Choedzjand te ontsnappen. De man werd twee dagen later weer gevonden. Eerder dat jaar deden drie andere mannen een mislukte ontsnappoging. Ze staken daarbij een bewaker in het hoofd, die onderweg naar het ziekenhuis overleed. In de gevangenis zitten mensen die veroordeeld zijn voor deelname aan IS-geweld in Irak en Syrië.

In 1997 vielen er bij een opstand in de Choedzjand-gevangenis zo’n 24 doden. Het incident werd destijds grotendeels in de doofpot gestopt en een officiële telling van het aantal slachtoffers of de aanleiding is volgens Human Rights Watch niet bekend. In 2012 kwamen er beelden naar buiten van vermeende mishandeling van de gedetineerden in Choedzjand.