Webcamafperser Aydin C. mag data niet inzien

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. C., die veroordeeld is voor het chanteren van 34 meisjes, hoopte met de onderzoeksdata zijn onschuld aan te tonen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Aydin C., die veroordeeld is voor het digitaal chanteren van 34 meisjes, krijgt in hoger beroep geen inzage in de onderzoeksgegevens in zijn zaak die hij via zijn advocaat herhaaldelijk heeft opgevraagd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald.

C. moet vanaf deze donderdag verplicht zijn zaak bijwonen, oordeelde het gerechtshof maandag, nadat C. weigerde om op te komen dagen bij het begin van het proces. Diezelfde maandag deed C. via zijn advocaat een laatste poging om de onderzoeksdata in zijn zaak te bemachtigen, zodat hij naar eigen zeggen zijn onschuld kan aantonen.

Lees ook: 10 jaar en 8 maanden cel voor webcamafperser Aydin C.

Maximale straf

De veertigjarige C. werd in maart vorig jaar veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden. Sinds 2014 zit hij in voorarrest. Hij is veroordeeld voor aanranding, afpersing en chantage van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de VS en Canada, en voor het maken en bezitten van kinderporno.

Naast de meisjes zouden ook vijf meerderjarige homoseksuele mannen het slachtoffer van C. zijn geworden. Een van zijn slachtoffers zou ook de Canadese vijftienjarige Amanda Todd zijn, die in 2012 zelfmoord pleegde. De Hoge Raad bepaalde eerder dat C. voor die aparte zaak uitgeleverd mag worden aan Canada.