VN: drie miljoen Venezolanen zijn land ontvlucht

De Verenigde Naties roepen de internationale gemeenschap op om Latijns-Amerikaanse landen te steunen bij de opvang. De ‘opnamecapaciteit is niet oneindig’.

Venezolaanse vluchtelingen in Colombia.
Venezolaanse vluchtelingen in Colombia. Foto Ariana Cubillos/AP

Het aantal Venezolanen dat vanwege de politieke en economische crisis het land zijn ontvlucht heeft de drie miljoen bereikt. In het Latijns-Amerikaanse land is een grote schaarste aan voedsel en medicijnen en is de inflatie opgelopen tot boven de 800.000 procent. De Verenigde Naties doen donderdag een oproep voor meer hulp aan de omringende landen die de vluchtelingen opvangen.

Het overgrote deel van de gevluchte Venezolanen wordt opgevangen in de regio. Colombia biedt opvang aan meer dan één miljoen vluchtelingen, daarna volgt Peru met een half miljoen, Ecuador met 220.000 en Argentinië met 130.000 vluchtelingen.

Lees ook: De grensstad kan even geen Venezolaan meer zien

‘Opnamecapaciteit niet oneindig’

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) willen dat de landen in Latijns-Amerika een ‘opendeurbeleid’ hanteren voor de vluchtelingen. Tegelijkertijd waarschuwt Edward Stein, binnen de VN verantwoordelijk voor de vluchtelingen uit Venezuela, dat de “opnamecapaciteit van de landen niet oneindig is”. Hij vindt dat de situatie een “krachtiger en onmiddelijk antwoord vraagt van de internationale gemeenschap”. De VN zegt voor de opvang een bedrag nodig te hebben van 220 miljoen dollar (195 miljoen euro).

In Ecuador en Peru zijn in de afgelopen maanden verscherpte grenscontroles ingevoerd, waardoor alleen nog Venezolanen met een paspoort worden toegelaten en niet meer met een identiteitskaart. In augustus vond in het Braziliaanse grensstadje Pacaraima een geweldsuitbarsting plaats tegen vluchtelingen uit Venezuela. Inwoners van het dorp braken tenten van de vluchtelingen af, waarna meer dan duizend Venezolanen op de vlucht sloegen naar eigen land.

De regeringen van de Latijns-Amerikaanse landen komen op 22 en 23 november bijeen in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito voor overleg over de vluchtelingencrisis.