Trudeau biedt excuses aan voor terugsturen joods vluchtelingenschip

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten ruim negenhonderd gevluchte Duitse Joden toevlucht in Canada. Het schip MS St. Louis werd geweigerd.

Archieffoto van het schip St. Louis.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag formeel excuses aangeboden voor het wegsturen van het schip MS St. Louis in 1939. Dat meldt persbureau AP. Aan boord zaten ruim negenhonderd gevluchte Joden die in Canada hun toevlucht hadden willen zoeken vanuit nazi-Duitsland.

De St. Louis werd eerder al in Cuba en de Verenigde Staten geweigerd. Daarop koerste het schip richting de Canadese kust, maar zij werd uiteindelijk teruggestuurd naar Europa. Een deel van de passagiers werd opgevangen door onder meer België, Nederland en Frankrijk. Zo’n 250 passagiers kwamen in concentratiekampen om het leven.

Volgens Trudeau heeft het “veel te lang geduurd” voor er formeel excuses zijn gemaakt: “We hebben hun visa geweigerd, hun brieven genegeerd en hun asiel geweigerd. En Hitler keek toe”, aldus de premier in het Canadese parlement. Volgens Trudeau gebruikten autoriteiten destijds de wet om hun antisemitisme te maskeren:

“We hebben antisemitisme toegelaten in onze gemeenschap en tot ons beleid gemaakt. Door zulke haat en onverschilligheid uit te dragen naar vluchtelingen, zijn we zelf moreel gezien medeverantwoordelijk geworden voor hun dood.”

‘Antisemitisme nog steeds in de wereld aanwezig’

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog liet Canada maar zeer beperkt Joodse vluchtelingen toe; tussen 1933 en 1945 kregen 5.000 Joden asiel. De MS St. Louis kwam zes maanden na de Kristallnacht aan in Canada, toen Joden in Europa al ernstig werden bedreigd. Ook hamerde Trudeau erop dat “men moet samenwerken om tegen antisemitisme in opstand te komen”, refererend naar de recente aanslag op een synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh. Daarbij werden elf synagogegangers doodgeschoten. Trudeau: “Antisemitisme is nog steeds aanwezig. Discriminatie en geweld tegen Joden komt nog steeds op grote schaal voor, in de wereld en in Canada”.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau In 1939, Canada turned its back on 907 Jewish refugees, deeming them unworthy of a home, and undeserving of our help. Today, I issue an official apology on behalf of the Government of Canada to the passengers of the MS St. Louis and their families. LIVE: https://t.co/KmaqgnyP4a

Premier Trudeau heeft de afgelopen jaren vaker formeel excuses gemaakt voor misstanden uit de Canadese geschiedenis. Vorig jaar bood hij nog excuses aan aan Omar Khadr, een Canadese gevangene in de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay, voor de rol die Canadese autoriteiten hebben gespeeld in zijn gevangenschap. In 2012 bood het Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken al formeel excuses aan voor het weigeren van de St. Louis.

Twitter avatar ABC ABC News “We failed them. And for that, we are sorry.” Canadian Prime Minister Justin Trudeau apologizes on behalf of his nation for turning away ship full of Jewish refugees who were trying to flee Nazi Germany in 1939. https://t.co/tufaWwTYbo https://t.co/CVL6kOTxRp