Toezicht

Europese Centrale Bank draagt Italiaan Andrea Enria voor als toezichthouder op bankensector

FILE PHOTO: Chairperson of European Banking Authority (EBA) Andrea Enria attends a debate with the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium September 26, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo
FILE PHOTO: Chairperson of European Banking Authority (EBA) Andrea Enria attends a debate with the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium September 26, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo Yves Herman

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Italiaanse econoom Andrea Enria woensdag voorgedragen als nieuwe toezichthouder voor de bankensector van de Europese Unie. In die functie ziet hij toe op het functioneren van Europese banken, die hij bij falend beleid kan laten herstructureren of opdoeken. De 57-jarige Enria is nu nog voorzitter van de Europese Bankautoriteit in Londen, waarbij hij verantwoordelijk is voor het opstellen van regelgeving voor Europese banken. Eerder werkte hij bij de Italiaanse centrale bank. Enria heeft meerdere stresstests van Europese banken geleid, waarin gekeken wordt hoe financieel gezond en bestand tegen externe schokken een financiële instelling is. In zijn nieuwe functie volgt Enria de Française Danièle Nouy op, wier vijfjaarstermijn dit jaar afloopt. (NRC)