Toekomst van Schippers is nog onzeker

Het vertrek van de coach van Dafne Schippers Na het vertrek van de Amerikaan Rana Reider zit topsprintster Dafne Schippers zonder coach. Hoe lost ze dit op?

Bart Bennema met Dafne Schippers op Papendal, voor de Spelen van Rio (2016). Daarna gingen ze uit elkaar.
Bart Bennema met Dafne Schippers op Papendal, voor de Spelen van Rio (2016). Daarna gingen ze uit elkaar. Foto Olaf Kraak

Dafne Schippers moet op zoek naar een nieuwe trainer nadat bondscoach Rana Reider onverwacht zijn vertrek bij de Atletiekunie heeft aangekondigd. Ernstig zieke familieleden deden de Amerikaan besluiten terug te keren naar zijn gezin in Florida.

Hoe nu verder met Schippers, Nederlands beste sprintster, die inmiddels aan haar seizoensvoorbereiding is begonnen? Zij en vijf andere atleten uit de trainingsgroep van Reider zijn tijdelijk ondergebracht bij de selectie van bondscoach Bart Bennema, haar oude trainer onder wie Schippers grote successen behaalde. De opmaat voor een hernieuwde samenwerking?

1 Kwam het vertrek van Rana Reider onverwacht?

Voor de Atletiekunie zeker, omdat hij een doorlopend contact had en altijd liet blijken dat hij tevreden was over de werkomstandigheden in Nederland. Anderzijds heeft hij een kritische evaluatie van het afgelopen seizoen achter de rug. Met name Schippers presteerde tegenvallend, met gemiste Europese titels op zowel de 100 als 200 meter, wat ook Reider is aan te rekenen. Geen twijfel over de moeilijke thuissituatie als reden voor Reiders vertrek, maar dat het teleurstellende seizoen van Schippers zijn besluit heeft versterkt, valt niet uit te sluiten. Opvallend is dat de sprintster zelf via Twitter en Instagram zakelijk op de breuk reageerde. ‘Ik dank Rana voor onze samenwerking en wens hem het beste in de toekomst.’ Dat is het; vrij emotieloos. Geen teken van kwelling over zijn afscheid. En geen spoortje bereidheid Reider naar Florida te volgen.

2 Is er een verklaring voor Schippers’ terugval onder Reider?

Vooropgesteld: Schippers werd onder Reider in 2017 opnieuw wereldkampioen op de 200 meter, een prestatie van formaat. Maar er waren ook twijfels over zijn aanpak. Reider legt, in tegenstelling tot Bennema, de nadruk op kracht in plaats van souplesse. Die werkwijze leek niet aan te slaan bij Schippers, die ver verwijderd bleef van haar toptijden. Maar wat vooral opviel was het ontbreken van de versnelling op de laatste 50 meter, voorheen haar belangrijkste wapen.

3 Hoe nu verder? Is al bekend wie haar nieuwe trainer wordt?

Voorlopig keert zij terug onder de hoede van Bennema. Volgens de Atletiekunie wordt deze maand tijdens een trainingskamp in Turkije voor Schippers en de vijf anderen uit de groep van Reider naar een definitieve oplossing gezocht. Daarmee is in eerste aanleg Charles van Commenée, de nieuwe hoofdcoach bij de bond, bezig. Er zijn twee voor de hand liggende opties: een hereniging met Bennema of een overgang naar Rogier Ummels, bondscoach van de sprinttalenten. Een vertrek naar het buitenland lijkt uitgesloten. Daarvoor is Schippers ook te zeer gehecht aan haar familie en Nederland.

4 Is na hun breuk in 2017 een terugkeer naar Bennema reëel?

Ogenschijnlijk niet, mede omdat Bennema afgelopen zomer tijdens de EK in Berlijn in NRC – zonder toelichting overigens – liet optekenen: „Ik zou dat een heel slecht plan vinden.” Maar uitgesloten is een hernieuwde samenwerking evenmin. Zowel het kamp Schippers als Bennema geeft desgevraagd aan, dat een hereniging „bespreekbaar is”. Maar dan zullen vooral bij Bennema reparatiewerkzaamheden verricht moeten worden. Hij was danig teleurgesteld in de breuk met Schippers, vooral in de rol die Reider speelde. Bennema had sterk het gevoel dat de Amerikaan de atlete van hem heeft afgetroggeld. Het grote voordeel van een hernieuwde samenwerking: beiden kennen elkaar door en door.