Recensie

Recensie Media

Tienerheks Sabrina krijgt wel heel veel op haar bordje

Moderne heksen In de Netflix-serie ‘Chilling Adventures of Sabrina’ wordt niet alleen een bovennatuurlijke heksenwereld neergezet, maar gaat het ook over feminisme, seksualiteit, genderidentiteit en religie.

Kiernan Shipka speelt Sabrina Spellman, half mens en half heks.
Kiernan Shipka speelt Sabrina Spellman, half mens en half heks. Netflix

De gemiddelde tiener heeft het niet altijd even makkelijk, maar Sabrina Spellman krijgt wel heel veel op haar bordje. Sabrina is half mens en half heks en krijgt daarom opeens te maken met boze demonen en kwaadaardige geesten. En dan moet ze op haar zestiende verjaardag ook nog een eeuwenoud ritueel ondergaan waarin ze letterlijk een contract met duivel moet ondertekenen.

De Amerikaanse serie Chilling Adventures of Sabrina, net als het populaire Riverdale gebaseerd op een strip van Archie Comics, zit propvol. Er wordt niet alleen een bovennatuurlijke heksenwereld neergezet, maker Roberto Aguirre-Sacasa wil ook dingen zeggen over feminisme, seksualiteit, genderidentiteit en de verstikkende aspecten van religie.

Het is indrukwekkend dat Aguirre-Sacasa niet verdrinkt in deze thema’s en dat hij met zijn team vooral een bijzonder onderhoudende serie heeft afgeleverd die ook nog eens verrassend griezelig is. Sabrina (Kiernan Shipka, Sally Draper in Mad Men) woont al bijna haar hele leven in een prachtig huis met haar tantes, de heksen Zelda en Hilda. Ook haar neef Ambrose, een panseksuele tovenaar uit Engeland, hoort al een tijdje bij de inboedel.

Sabrina clasht in het begin vooral met de strenge Zelda, die met zichtbaar plezier wordt gespeeld door Miranda Otto. Zelda hecht veel belang aan heksentradities en wil dat Sabrina de mensenwereld achter zich laat en lessen gaat volgen op een heksenschool. Dat is alleen niet zo makkelijk als je op je normale middelbare school net een belangrijke club hebt opgericht die vecht tegen giftige mannelijkheid. Onze heldin heeft daarnaast net een leuk vriendje gevonden, al kun je je afvragen wat ze nou precies ziet in de charismaloze Harvey Kinkle.

Chilling Adventures of Sabrina is op zijn best als alle remmingen worden losgelaten en Sabrina haar krachten mag gebruiken, met een aantal gruwelijke en bloederige scènes tot gevolg. Een aflevering waarin slaapdemoon Batibat de familie Spellman terroriseert via gruwelijke dromen is een hoogtepunt.

Horror

Netflix mag zich met deze serie dan primair richten op een jonge doelgroep (millennials en jonger), de horror wordt regelmatig expliciet in beeld gebracht. Er worden kelen doorgesneden en ook voor kannibalisme draait men de hand niet om. Toch wordt het nergens te extreem, er zit genoeg lucht in. Shipka heeft meteen grip op haar rol en weet zowel de zelfverzekerde als de kwetsbare kant van Sabrina overtuigend neer te zetten.

Films als The Exorcist (1973) en Suspiria (1977) zijn een overduidelijke invloed, maar de toon doet vaak ook denken aan de invloedrijke serie Buffy the Vampire Slayer. Deze versie heeft daarentegen vrijwel niks gemeen met de speelse jaren negentig-serie Sabrina the Teenage Witch.

Hoewel het verhaal zich afspeelt in de huidige tijd voelt deze versie van Sabrina tijdloos aan, mede door de mooie gotische aankleding. We zien soms een laptop in beeld, verder zijn er amper connecties met moderne techniek. Verder bevat de soundtrack veel muziek uit de jaren zeventig en tachtig, vaak met een knipoog naar magie en het occulte (‘Devil Woman’ van Cliff Richard, ‘Strange Magic’ van ELO).

De schrijvers worstelen in het eerste seizoen wel met de menselijke personages. Er is goed en divers gecast, maar de strubbelingen van de ‘gewone’ mensen voelen minder urgent, zeker als de bovennatuurlijke verhaallijn in de hoogste versnelling gaat. Als men die twee werelden beter samen weet te voegen, dan is het onvermijdelijke tweede seizoen iets om naar uit te kijken.