Tesla kondigt vervanger van voorzitter Elon Musk aan

De medeoprichter mag van de beurswaakhond SEC geen voorzitter meer zijn. Robyn Denholm neemt die functie over.

Tesla-oprichter Elon Musk aan het woord tijdens een conferentie in 2017.
Tesla-oprichter Elon Musk aan het woord tijdens een conferentie in 2017. Foto Peter Parks/AFP

Tesla heeft een nieuwe voorzitter gevonden. Het bedrijf stelt Robyn Denholm aan als opvolger van Elon Musk. Hij blijft wel nog in functie als topman bij de autofabrikant.

Medeoprichter Musk moest zijn baan als voorzitter van Tesla neerleggen op last van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, waarmee hij eind september een schikking trof. De SEC legde die straf op vanwege een Twitter-bericht van Musk, waarin hij schreef dat hij Tesla van de beurs zou halen. Hij beweerde dat de financiering daarvoor al geregeld was. Het bericht klopte echter niet. De SEC deed vervolgens onderzoek naar koersmanipulatie en misleiding.

In de schikking die Musk en zijn bedrijf met de SEC sloten, werd bepaald dat hij drie jaar lang geen leiding mag geven aan een beursgenoteerd bedrijf. Van de beurswaakhond mocht de Zuid-Afrikaanse miljardair niet langer twee functies houden in het autoconcern. Hij moest ook een persoonlijke boete van zo’n 17 miljoen euro betalen, bovenop een boete van hetzelfde bedrag voor het bedrijf.

Musk moet zijn macht dus delen met Robyn Denholm, die sinds 2014 een bestuursfunctie heeft bij Tesla. Dat deed ze naast haar baan als financieel directeur bij het Australische telecombedrijf Telstra. Die functie zegt ze op om per direct fulltime bij Tesla aan het werk te gaan, staat in het persbericht.