Sleutels, maar waar is het slot?

In deze rubriek elke week iets wat zoek is. Deze aflevering: dingen die je nog hebt, die horen bij iets dat je niet meer kunt vinden. Ook iets kwijt of juist gevonden? Stuur een mail aan kwijt@nrc.nl.

Illustratie Roland Blokhuizen

Het is een variant van iets kwijt zijn: je hebt iets wat duidelijk ergens bij hoort, maar waarbij, dat ben je kwijt. Mijn vriend H. maakte me erop attent. In zijn gezin zwierf al jaren een viertal ijzeren beugels rond, en niemand wist waartoe ze dienden. Ze zaten ooit ergens aan vast, maar waaraan? Dat was kwijt. Bij een flinke opruimactie deed H. wat hij al veel eerder had moeten doen: hij leverde die beugels in bij het milieudepot.

Ik wist er ook wel een paar: sleuteltjes waarvan het slot kwijt is, maar die je toch bewaart, één oorbel, een nippeltje dat ergens in hoort, maar waarin, dat is weg, een schroefje dat er heel belangrijk uitziet en dat je voor de zekerheid opzij legt. Vullingen voor een vulpen die verdwenen is. Opladers voor telefoons die in een trein zijn blijven liggen. Een dopje voor een USB-stick die al lang uit beeld is. En natuurlijk die rode metalen strippen die bij een wasmachine horen en die erin moeten worden geschroefd als je ’m verhuist. Bewaren! Tot je bedenkt dat ze van twee wasmachines geleden zijn. Dan kun je ze eindelijk weggooien. „En neem meteen dat reservewiel mee van die fiets die gestolen is.”

Het zijn bevredigende expedities. Niet alleen ruim je iets op, je verlost jezelf ook van het knagende gevoel dat je elke keer bekruipt als je zo’n onderdeel ziet. Je sluit iets af, je kunt weer verder met je leven.

H.vertelde me nóg een interessant verhaal. Ze gingen op vakantie. Maar de hoeveelheid spullen die het gezin mee wilde nemen was te groot voor de auto. De dakkoffer bracht uitkomst. Hij stond ergens in de berging al jarenlang te wachten om eindelijk eens van pas te komen. Om de dakkoffer op het dak te krijgen moest er eerst een imperiaal op het autodak worden bevestigd. Die stond ook nog ergens. De halve buurt hielp mee, maar na een uurtje zat de imperiaal op het dak van de auto.

Nu de dakkoffer nog op de imperiaal. Dat lukte ook. Maar hoe zette je die vast? Dat was raadselachtig. Je zou daar eigenlijk vier ijzeren beugels…

H. is nog naar het milieudepot gegaan, maar tevergeefs. Alles was al weggehaald. Later is hij er nog eens heen gereden. Om die dakkoffer weg te brengen.