‘Schijnbaar eenvoudig, maar perfect uitgevoerd’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een linosnede

FiveSecondsAfter, uit een serie drukken van dezelfde lino in verschillende kleuren, 65x93cm in een lijst van 70x100cm.
FiveSecondsAfter, uit een serie drukken van dezelfde lino in verschillende kleuren, 65x93cm in een lijst van 70x100cm. Linosnede van Leo Kaldenbach

‘Leo Kaldenbach is een vriend van mij, wij kennen elkaar al dertig jaar. Ons eerste contact was dat hij een logo ontwierp voor het bedrijf dat ik toen net had opgezet, een zaak in fijnmechanische apparatuur. Zijn werk spreekt me erg aan, deze lino hangt op mijn kantoor, maar thuis heb ik nog vijf werken van hem hangen. Je ziet iets dat simpel lijkt, een paar strepen. Maar het is niet simpel, het begon met een plaatje van een paar vierkante centimeter dat hij uit een damesblad had geknipt. Daarna blaast hij dat enorm op. Leo kijkt anders dan wij, hij ziet structuren die wij niet zien. Dat geeft zijn werk voor mij iets mysterieus: wat zie ik nou, vraag je je af.

„Mijn eigen zaak heb ik jarenlang gehad, er werkten op een gegeven moment meer dan honderd man. Maar ik voelde me er steeds minder thuis, het ging meer over management dan over de techniek. Toen de crisis kwam en er ook nog eens tegenwind ontstond, heb ik mijn functie neergelegd. Ik realiseerde me: wat mij altijd het meest had aangesproken in mijn werk was het creatieve deel, dus dat een klant aankomt met een schetsje en dat je dan iets ontwerpt.

„Toen ik dat had bedacht ben ik een studie aan de kunstacademie gaan volgen. Eerst maakte ik vooral toegepast werk, maar nu zijn het vrije beelden, vrijwel altijd van staal en meestal voor de buitenruimte. In mijn kunst zijn constructies en verbindingen belangrijk: ik wil dat je ziet hoe iets in elkaar zit. Ze verwijzen ook naar wat volgens mij de ideale relatie is tussen mensen en organisaties: eerlijk, helder en open.

„Het levert weinig op, ik werk er vier dagen per week bij. Dat is oké, maar ook jammer: ik ben een laatbloeier, nu gaat het nog langer duren voordat ik als kunstenaar een eigen handtekening heb. Die eigen signatuur bewonder ik in het werk van Leo: schijnbare eenvoud, maar met veel zorg en perfectie uitgevoerd. Je ziet meteen dat iets van hem is. Maar hij is te bescheiden, hij heeft geen eigen website. Daarin ben ik hem dan een stap voor.”