In beeld

President Macron op herdenkingstour Eerste Wereldoorlog

Op zondag 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. 'De Grote Oorlog' duurde vier jaar en kostte aan zeker achttien miljoen mensen het leven. De Franse president Macron onderneemt deze week een tour langs de belangrijkste begraafplaatsen en slagvelden. Onderwijl ontmoet hij in een campagne-achtige sfeer potentiële kiezers. En in interviews die hij ter gelegenheid van de ceremonies heeft gegeven, waarschuwde hij meermaals voor een toenemende polarisatie in Europa.
In Frankrijk speelde de oorlog zich af in een bloedige loopgravenstrijd in het noorden. In de regio zijn nog altijd resten van de loopgraven te zien: diepe geulen en uitgegraven posten, en kraterinslagen.
Foto Philippe Wojazer/Reuters
Macrons rondreis voor de herdenkingen begon op maandag. Hij begon in Verdun, waar de Franse en Duitse troepen een zware strijd voerden en honderdduizenden militairen omkwamen. (Hier: het Ossarium van Douaumont.)
Foto Philippe Wojazer/Reuters
Hij gooide onder meer een bloemenkrans bij Les Entonnoirs, in het oosten van Frankrijk.
Foto Etienne Laurent/AP
Bij Les Entonnoirs in het oostelijke Les Eparges, is duidelijk te zien welke impact de gevechten hebben gehad op het landschap. Tijdens Macrons bezoek was er een erewacht aanwezig.
Foto Etienne Laurent/AFP
Nabestaanden van de luitenant Robert Porchon hadden een ontmoeting met Macron in de buurt van Les Epargnes. Porchon, die de oorlog niet overleefde, was een strijdmakker van de Franse auteur Maurice Genevoix.
Foto Etienne Laurent/AFP
Ook Brigitte Macron neemt deel aan de vele herdenkingen en de ontmoetingen met studenten, werknemers en bewoners in de plaatsen die een belangrijke rol vervulden tijdens de Grote Oorlog.
Foto Etienne Laurent/AFP
Foto Francois Mori/Reuters
Deze man draagt het traditionele uniform van de 'Poilu', de Franse soldaten in de Eerste Wereldoorlig. De buste is van Maurice Genevoix (1890-1980).
Foto Etienne Laurent/EPA
Twee tankbestuurders in een Renault 17, tijdens Macrons bezoek aan de Franse Ardennen.
Foto Francois Nascimbeni/AFP
Deze kraters zijn de herinnering aan de zware gevechten die werden geleverd nabij Douaumont, Verdun. Op de achtergrond is een van de zogeheten abri's te zien: de schuilplaatsen waarin plek was voor zo'n driehonderd man.
Foto Christian Hartmann/Reuters
Deze muzikant is gekleed als een zouaaf: een lid van de Franse legereenheid die als hulptroepen bij verschillende regimenten werden ondergebracht. De soldaten werden oorspronkelijk gerekruteerd uit Algerije, toen een Franse kolonie.
Foto Ludovic Marin/Reuters
Macron poseert met arbeiders van de Franse autofabrikant Peugeot in Villers-Semeuse. Van de president mogen de ceremonies "geen militair karakter" krijgen, om niet de indruk te wekken dat er nog oud zeer leeft óf om de plechtigheden op een overwinningsfeest te laten lijken.
Foto Francois Mori/AP
Glas-in-lood in de ruiten van het kerkje dat bij de Amerikaanse begraafplaats bij Aisne-Marne staat. Links een Amerikaanse soldaat in uniform, rechts een Fransman.
Foto Charles Platiau/Reuters
Gasten wachten op de president, vlak voor aanvang van een herdenkingsceremonie in het noordoosten van Frankrijk.
Foto Etienne Laurent/EPA
Een veteraan tijdens een herdenkingsceremonie in de gemeente La Flamengrie in het noordoosten van Frankrijk.
Foto Etienne Laurent/EPA
Origineel stond ook een eerbetoon aan de maarschalk Philippe Pétain op het programma, maar dat is onder politieke druk geschrapt. Pétain gold als een succesvolle bevelhebber tijdens de Eerste Wereldoorlog - maar hij bleef ook in dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder het Vichy-regime, en wordt daarom gezien als een collaborateur van de nazi's.
Foto Etienne Laurent/AFP
Zondag komen zestig staatshoofden samen voor een herdenking in Parijs. Op deze foto: de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita in Reims.
Foto Philippe Wojazer/Reuters
In Morhange speelden acteurs de slag na die aan het begin van de oorlog plaatshad. Morhange was onderdeel van de Slag der Grenzen, een serie veldslagen tussen Frankrijk en het Duitse keizerrijk; het stadje werd weer Frans na de wapenstilstand van 11 november 1918.
Foto Francois Mori/AP
Macron betuigt samen met leerlingen zijn respect aan de gesneuvelde soldaten die bij het Ossuarium bij Douaumont liggen begraven.
Foto Etienne Laurent/EPA
Tijdens de herdenkingstour maakte de president ook tijd voor een bijeenkomst met burgers in het gemeentehuis van Charleville-Mezieres.
Foto Philippe Wojazer/Reuters
Aan deze jonge vlaggendrager bij een militaire begraafplaats bij Verdun gaf president een gesigneerde foto.
Foto Ludovic Marin/Reuters
Tegenstanders van Macron grijpen zijn breed uitgemeten doorreis aan om te demonstreren tegen zijn beleid. Op dinsdag confronteerden demonstranten de politie in Reims. Ze protesteerden tegen de stijgende olieprijzen.
Foto Francois Nascimbeni/AFP
De graven van ongeïdentificeerde Franse gesneuvelde soldaten op bij het Ossuarium van Douaumont. Hier liggen 130.000 slachtoffers. Na de grote internationale herdenking op maandag, houden de aanwezige regeringsleiders speciale vredesconferentie in Parijs.
Foto Christian Hartmann/Reuters