Pakistan

‘Asia Bibi is vrijgelaten, op het vliegtuig gezet en op weg naar een Europese bestemming’

De Pakistaanse christen Asia Bibi is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die zich baseert op Bibi’s advocaat Saif-ul-Malook en op Pakistaanse media, woensdag gezegd. Bibi is na haar vrijlating op het vliegtuig gezet, maar het is niet bekend waar de vrouw naar op weg is. Volgens Voordewind ligt het voor de hand dat de 47-jarige Bibi naar een Europees land wordt gebracht. De politicus en het ministerie van Buitenlandse Zaken konden geruchten dat de vrouw op weg zou zijn naar Nederland niet bevestigen. Eerder deze week vluchtte de advocaat van Bibi naar Nederland. Bibi zat acht jaar in de dodencel in Pakistan nadat ze volgens de beruchte blasfemiewet was veroordeeld. Ze werd verdacht van het in 2009 beledigen van de moslimprofeet Mohammed. Het hooggerechtshof sprak Bibi vorige week vrij bij gebrek aan bewijs, wat leidde tot dagenlange protesten en volkswoede onder radicale moslims. Meerdere westerse landen, waaronder Nederland, hebben Bibi asiel aangeboden. Bibi’s echtgenoot heeft asiel aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk. ook vroeg hij de Verenigde Staten en Canada hulp om zijn familie in veiligheid te brengen. (NRC)